Katherina Cullens schrijft als therapeut op PsychologyToday.com een artikel waarin ze aangeeft dat steeds meer mensen eenzaam worden. Hun contacten worden oppervlakkiger en steeds meer gaat digitaal. Je kunt dit zelf al waarnemen als je naar de supermarkt gaat. Daar mag je nu zelf je producten gaan scannen en zijn er steeds minder werknemers achter de kassa.
'We leven in een wereld waarin echte, menselijke verbondenheid steeds moeilijker te vinden is. Gemeenschappen zijn steeds meer versnipperd. Steeds meer mensen wonen alleen. Interacties zijn verplaatst naar digitale ruimtes die niet het oogcontact, de fysieke aanraking, de lichaamstaal en de stemintonaties bieden die helpen ons zenuwstelsel te reguleren', schrijft Cullens op de psychologie-site.
'Als gevolg hiervan voelen velen van ons zich geïsoleerd, alleen en wanhopig op zoek naar verbinding. Niet-klinische diensten, waarvan de meeste gratis of op basis van een donatie zijn, bieden een uniek tegengif voor dit moderne dilemma. Mocht je jezelf rekenen tot het groeiende aantal mensen dat ernaar verlangt om echt gehoord en gezien te worden door een ander mens, dan kan het heel nuttig (en helend) zijn om contact met een van hen op te nemen.'
Dinsdag lazen we op de IndeSpiegel.nl dat vlugge contacten ook de eenzaamheid kunnen verlagen. Maar hoe zit het met diepgaande vriendschappen dan? Hoe zorg je ervoor dat je diepgaande contacten met mensen aan kan gaan? Hiervoor hebben we vijf alarmbellen opgesteld waarbij je ervoor moet zorgen dat als deze dingen aan de orde zijn zodat je de vriendschap moet verlaten of op een heel laag pitje moet zetten, anders raakt dit je alsnog en blijf je last houden van eenzaamheid. Als hiermee je vriendschappen filtert, kan je diepgaandere contacten over houden of de juiste mensen ontmoeten.
(1) Dominant gedrag? Het is tijd om te rennen. Helaas hebben sommige mensen de slechte eigenschap dat ze dominant gedrag vertonen. Je kan je daardoor vernederd voelen, niet serieus genomen, geminacht, niet begrepen of genegeerd. Deze mensen zijn schadelijk voor je. De enige mogelijkheid is om ze te ontlopen en hard weg te rennen.
(2) Evenwicht in praten of luisteren? Sommige mensen zeggen helemaal niks, andere praten weer veel te veel. Beiden zijn irritant en niet prettig. Als iemand niks zegt dan heeft ie waarschijnlijk angst of is ie gewoon niet creatief, maar dan draag jij alle verantwoordelijkheid voor het gesprek. Andersom, als iemand te veel praat, dan is het ontzettend vermoeiend. Gebalanceerde mensen zijn het meest ontspannen om mee om te gaan. Zij kunnen zowel luisteren als praten.
(3) Iemand valideert je emoties niet. Een belangrijke voorwaarde voor een oprechte en hechte vriendschap is dat iemand je serieus neemt in je gevoelens. Als dit niet zo is, dan ben je ook niet veilig. Zeker voor de mensen met emotionele verwaarlozing in hun pakket zijn mensen die je gevoelens niet serieus nemen killing.
(4) Iemand heeft een grote muur om zich heen. Sommige mensen vinden het spannend om over zichzelf te praten of kunnen het simpelweg niet. Voor een diepe verbinding moeten beide partijen open zijn. Als iemand gesloten is, ga dan niet wachten tot deze Berlijnse muur is gevallen. Maar smeer hem gewoon, want het gaat niet gebeuren. Het hopen dat de muur afbreekt is vaak valse hoop dat nog een goedmaker van je kindertijd moet zijn waarbij je ouders dat niet hebben gegeven.
(5) Iemand die nooit vragen stelt of doorvraagt. Oprechte, diepgaande interesse en doorvragen geven je het gevoel dat je wordt gehoord. Het sterkste middel tegen eenzaamheid. Thich Nath Hanh zegt weleens dat de grootste kracht van liefde die je kan geven begrip tonen is en je begrepen voelen. Als iemand oprecht luistert en doorvraagt, dan is de kans op begrip ontzettend groot.
Met bovenstaande lijst probeer ik niet te adviseren dat je bij het minste geringste gelijk bij iemand weg moet rennen. Maar, als je wil besluiten om iemand echt tot je binnenste kring toe wil laten zijn dit wel belangrijke voorwaarden voor een goede verstandhouding. Voor oppervlakkig contact kan je best contact houden als sommige van bovenstaande punten ontbreken. Voor diepere relaties wordt het een kwelling en kan je beter alleen zijn met jezelf.
Sjoerd (1984) is ervaringsdeskundige, heeft 15 jaar ervaring 'op de sofa' en bestudeert in zijn vrije tijd psychologie en het boeddhisme. Ook yoga en meditatie zijn hem niet onbekend. Verder is hij online media ondernemer, www.valkeringmedia.nl, afgestudeerd Business Administration (WO) en fervent dierenliefhebber.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties