Blog | Waarom de PRI van Ingeborg Bosch wél nuttig is

Blog | Waarom de PRI van Ingeborg Bosch wél nuttig is

Op onder andere TijdschriftDePsycholoog.nl staat een kritisch stuk op de Past Reality Integration (PRI) van Ingeborg Bosch, geschreven door Vittorio Busato. Met verbazing heb ik zijn artikel gelezen. De verbazing bij mij is aanwezig omdat deze methode bij mij zó effectief is geweest en dat nog steeds is.

Met de PRI kan je voor jezelf, maar ook voor anderen, snel vaststellen in welk afweermechanisme je bent geschoten als er oude pijn wordt aangeraakt. Ze maakt in de PRI een onderverdeling in Angst, Primaire afweer, Valse hoop, Valse macht en Ontkenning van behoeften. Iemand met traumatische klachten uit zijn of haar jeugd valt al snel in één of meerdere van deze afweermechanismen.

Nu heb ik zelf altijd het gevoel gehad dat ik moet presteren om er te mogen zijn. Wat daar goed bij helpt is om steeds maar weer te herkennen dat het om Valse hoop gaat. Valse hoop dat als ik ergens goed in word, dat alles dan beter gaat worden of dat ik er dan wel mag zijn. Zo kan dat zich bij mij uiten in zo goed mogelijk tennissen, óf zoveel mogelijk kleren kopen óf zoveel mogelijk geld verdienen óf zoveel mogelijk kennis opdoen.

Inmiddels heb ik, na jaren van notities maken, wel door dat ik daar niet in moet trappen, dat het mij niet verder gaat helpen. Dit geeft een hoop rust. Het makkelijkst is om, als ik een dagboek bijhoud, gewoon achter sommige delen VH of Valse hoop noteer. Dan label ik het en kan ik het in de toekomst makkelijker herkennen.

Zo heb ik voor mezelf geleerd om in de loop der jaren minder te presteren. Minder hard te werken, minder kleren te kopen, minder geobsedeerd met tennis bezig te zijn en minder kennis op te doen. Het gaat me niet verder helpen en zal altijd tot opnieuw presteren leiden. Het is voorwaardelijke zelfliefde.

Het mooie is dat ik hierdoor bij andere mensen ook sneller hun afweermechanismen herken. En mensen reageren in conflictsituaties bijna altijd hetzelfde. Als ze sarcastisch worden, je gaan negeren of vals worden zitten ze in een Valse macht-afweer. Deze afweer kan dan dominant zijn en dat betekent dat ze vanuit onmacht steeds willen domineren.

Die neiging had ik zelf niet zo sterk, maar kwam weleens voor in conflicten. Ook dat weet ik daardoor makkelijker te tackelen en kan ik gewoon mijn gevoelens uitspreken in plaats van een zinloze strijd aan te gaan. Uiteindelijk draait het in conflicten alleen maar om het delen van gevoelens en daarmee is de kous af.

Overigens zal Busato met zijn kritische stuk op de PRI van Bosch niet met alles ongelijk hebben. Het is wel verbazingwekkend dat Bosch- als het zo is (!) - het nodig zou hebben om een Nobelprijs te winnen. Dan heeft ze oude wonden van erkenning nog niet helemaal op weten te lossen in haar eigen leven. Maar zo ging het het ook met de psychologe door wie zij geïnspireerd zou zijn, Alice Miller. Die kwam volgens haar zoon ook niet ongeschonden uit het leven.

Sjoerd (1984) is ervaringsdeskundige, heeft 15 jaar ervaring 'op de sofa' en bestudeert in zijn vrije tijd psychologie en het boeddhisme. Ook yoga en meditatie zijn hem niet onbekend. Verder is hij online media ondernemer, www.valkeringmedia.nl, afgestudeerd Business Administration (WO) en fervent dierenliefhebber.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Gabor Maté: 'Des te groter het ego, des te kleiner is iemand van binnen'

In tijden van ego's als Donald Trump en Elon Musk is het soms nodig om wat meer duiding te geven. Zo doet ook Gabor Maté dit...

Wat wordt er nu precies bedoeld met volwassenheid in de psychologie?

In de psychotherapie gaat het weleens over volwassenheid en over kinderlijke gedachten c.q. gevoelens. Maar wat is nu precies...

Alexander Lowen over de relatie tussen wil en wanhoop

In het boek Vreugde: Overgave aan het lichaam heeft Alexander Lowen het onder andere over wil en over wanhoop. Te veel wil is...

Blog | Heb al veel dwanggedachten overwonnen in mijn leven

Onlangs werd ik geteisterd door twee irritante dwanggedachten. Ten eerste was ik door een slechte nacht steeds bang dat ik ni...

Studie: Risico op mishandeling door partner neemt toe bij trauma uit kindertijd

Mensen die in hun jeugd fysiek, seksueel of emotioneel zijn mishandeld hebben een grotere kans om op latere leeftijd mishande...

Lees meer