Bram Bakker zegt vaak in speeches dat mensen meer moeten lanterfanten. Een ouderwets woord voor nietsdoen. De psychiater zegt dit niet voor niks. Hij krijgt veel mensen in zijn spreekkamer die gewoon opgebrand zijn omdat ze steeds 'aan' staan.
Naast niks doen adviseert Bakker ook altijd om veel hard te lopen, omdat dit chemische stoffen losmaakt waardoor je je goed blijft voelen. Ook tipt hij om gewoon simpel een roman te lezen. Niet te moeilijk, maar wel ontspannend.
Ik vrees dat Bakker behoorlijk gelijk heeft met dat lanterfanten. Het wordt ook wel in ouderwetse terminologie duimendraaien, lummeren, luieren, kaaiewaaien of pierewaaien genoemd. Hij wijst er op dat het opbranden niet door werk komt, maar doordat mensen niet genoeg ontspannen buiten hun werk om.
Om daar op aan te haken vermoed ik dat de mobiele telefoon een grote rol speelt waardoor mensen dit niet meer doen. Althans bij mij. Gisteravond herkende ik dat ik na 22.30 uur, als ik altijd stop met mijn mobiel, veel vaker gewoon voor mij uit staar en tot rust kom. Ook maak ik dan meer contact met mijn gevoelens en zit ik minder in mijn hoofd.
Het is wel lastig, want die telefoon met die prikkels zijn behoorlijk verslavend. En je kan tegenwoordig moeilijk nog zonder. Als je je auto wil parkeren, dan heb je je telefoon nodig om te betalen. Straks gebeurt dit ook nog in de supermarkt etc. Het zal alleen maar erger worden en de social media's willen dat je voor alles notificaties aan zet. Begrijpelijk vanuit hun perspectief, maar ik moet drie keer per week op WhatsApp wegklikken dat ik geen notificaties wil ontvangen.
Dan nog te bedenken dat er mensen zijn die zelfs een smartwatch hebben waar ze allerlei prikkels op af gaan. Die mensen krijgen sowieso eenmaal in hun leven met een burnout te maken als ze niet oppassen.
Het is interessant om te zien of er een tegenbeweging gaat komen tegen de technologie dat de rust en ontspanning verstoort. Daarom hebben we op deze site deze rubriek Anti-technologie, om mensen weer bewuster te maken van de invloeden van al die prikkels en hoeveel effect dat heeft op hun gemoedstoestand. Met als doel dat mensen het contact met hun zelf en met hun bewustzijn weer kunnen herstellen. (raincarnation40/Pixabay)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties