Wetenschap: De drie factoren van langdurig geluk

Wetenschap: De drie factoren van langdurig geluk

Eén van de doelen in het leven voor veel mensen is gelukkig zijn en dingen zoeken die ons gelukkig maken. Wat werkt en niet werkt, is vaak per persoon verschillend. Maar psychologen en onderzoekers tonen aan in verschillende onderzoeken, bijeengeraapt door Psychology Today, dat er toch een aantal dezelfde factoren zijn, die bijna altijd gevonden worden in gelukkige mensen. Hieronder hebben we drie van deze factoren verzameld:

1. Geluk uit de betekenis van het leven en voldaanheid

Een recent gepubliceerd onderzoek uit het Journal of Personality and Social Psychology toont aan dat er twee soorten geluk zijn. Er is het geluk dat je ervaart van dingen die je meteen krijgt. Bijvoorbeeld een stuk taart, een leuke film of een warm bad. Dit wordt het in-het-moment geluk genoemd.

Maar er is ook een tweede soort geluk en dat geluk ervaren mensen als ze een groot doel bereiken of iets doen waar ze trots op zijn. Dit is geluk dat meer te maken heeft met de betekenis van het leven en voldaan voelen. Het geeft wellicht op het moment zelf niet het euforische gevoel als in-het-moment geluk, maar op langer termijn worden mensen er wel gelukkiger van.

Eén van die redenen hiervoor is dat dingen doen die betekenis aan ons leven, ons een gevoel geven dat ons leven nuttig is en waardevol. Het geeft het idee dat we meer zijn dan een simpel levend wezen die dag in dag uit op de aarde rondloopt.

Voor het onderzoek is zijn er drie factoren getest op 126 Britse volwassenen. Dit om te kijken welke van de drie, het meest in verband zouden staan met de betekenis van het leven. De factoren die getest werden waren: ‘samenhang’, verwijzend naar het proces van het begrijpen van de wereld en iemands ervaringen daarin; ‘doel’, verwijzend naar het gevoel een levensdoel te hebben, of meerdere levensdoelen, en ernaar toe te werken en meetellen en ‘meetellen’ verwijzend naar de overtuiging dat iemands daden een verschil maken in de wereld en dat iemands leven belangrijk en de moeite waard is om geleefd te worden.

Hier kwam uit dat ‘meetellen’ de belangrijkste factor is in het verband met de betekenis van het leven. Om te zorgen dat je geluk uit deze factor kan halen en dus geluk uit de betekenis van het leven, geeft het onderzoek een aantal tips. Je kan bijvoorbeeld beginnen met jezelf te vertellen dat ook over één of twee eeuwen, jij er nog steeds voor mensen toe doet. Of simpelweg tegen jezelf zeggen dat je leven enorm waardevol is, is al helpend.

2. Wees onafhankelijk

‘Geld maakt je niet gelukkig’, ‘Rijke mensen zijn niet gelukkiger dan arme mensen’, ‘Veel geld verdienen moet niet het doel zijn in het leven’. Dit zullen geen onbekenden uitspraken zijn. Toch schijnt het volgens onderzoek niet helemaal te kloppen. Eén onderzoek van de Universiteit van Maastricht, Harvard Business School en de Vrije Universiteit van Amsterdam onderzocht meer dan 2000 rijke en niet rijken mensen, om te kijken of er verschillen zitten in hoe ze hun tijd doorbrengen en hoe dit hun geluk beïnvloed.

Er waren minder verschillen te vinden tussen de rijke en de niet rijke mensen dan verwacht. Allebei de groepen waren ongeveer even veel tijd kwijt aan ontspanning, werken en sociaal zijn. Maar één ding dat er wel uitsprong was dat miljonairs meer geneigd zijn om hun tijd te besteden aan werkactiviteiten die hun meer persoonlijke onafhankelijkheid geeft. Ze kiezen liever om werk te doen wat ze zichzelf opgeven, dan te luisteren naar een baas. En dit staat weer in verband met een groter gevoel van voldoening.

3. Geluk en leeftijd zijn met elkaar verbonden

Tot slot, toont een nieuw gepubliceerd onderzoek in Social Psychology and Personality Science aan dat geluk en het gevoel van voldoening toeneemt vanaf beginnend volwassenheid en stijgt tot middelbare leeftijd.

Deze conclusie is tot stand gekomen door een zevenjarig onderzoek met volwassenen tussen de 26 en 71. Hieruit bleek dat het optimisme het laagst was rond het twintigste levensjaar en vervolgens langzaam opklom naar het dertigste en veertigste levensjaar, met een piek in de vijftig. Daarna begon het geleidelijk af te nemen. Hieruit is te concluderen dat mensen rond de vijftig zich het meest gelukkig en optimistisch voelen.

Aan onze leeftijd kunnen we niets doen, maar aan de andere twee factoren wel. Wees met autonoom in het leven en doe de dingen die jij wilt doen, niet die anderen willen dat jij doet. En verdiep jezelf meer in het langer termijn geluk en de betekenis van het leven, in plaats van alleen te focussen op het in-het-moment geluk.

(Foto: Denise Husted/Pixabay)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Wat wordt er nu precies bedoeld met volwassenheid in de psychologie?

In de psychotherapie gaat het weleens over volwassenheid en over kinderlijke gedachten c.q. gevoelens. Maar wat is nu precies...

Alexander Lowen over de relatie tussen wil en wanhoop

In het boek Vreugde: Overgave aan het lichaam heeft Alexander Lowen het onder andere over wil en over wanhoop. Te veel wil is...

Blog | Heb al veel dwanggedachten overwonnen in mijn leven

Onlangs werd ik geteisterd door twee irritante dwanggedachten. Ten eerste was ik door een slechte nacht steeds bang dat ik ni...

Studie: Risico op mishandeling door partner neemt toe bij trauma uit kindertijd

Mensen die in hun jeugd fysiek, seksueel of emotioneel zijn mishandeld hebben een grotere kans om op latere leeftijd mishande...

Video | Bram Bakker in gesprek met Jakob van Wielink over mannelijke kracht

Bram Bakker gaat in gesprek met Jakob van Wielink over mannelijke kracht. Het is een open gesprek, waarbij zowel Bakker als W...

Lees meer