Op het moment dat je ‘normaal wakker bent’ wordt informatie verwerkt en gedeeld door verschillende delen binnen de hersenen. Dit gebeurt om flexibele reacties op externe prikkels mogelijk te maken. Maar onderzoekers van de Universiteit van Turku, Finland, ontdekten dat tijdens hypnose de hersenen overschakelden naar een toestand waarin afzonderlijke hersengebieden onafhankelijker van elkaar functioneerden.
Het onderzoek van Henry Railo van het departement Klinische Neurofysiologie van de Universiteit van Turku legt uit dat tijdens een normaal waaktoestand (niet in hyponese, dus gewoon ‘normaal wakker’), verschillende hersengebieden informatie met elkaar delen. Maar op het moment dat een persoon onder hypnose is, wordt dit proces als het ware verbroken en zijn de verschillende hersengebieden niet langer op dezelfde manier gesynchroniseerd.
Het onderzoek
Ze ontdekten dit door een kleinschalige studie te doen. De studie werd uitgevoerd door na te gaan hoe een magnetisch geïnduceerde elektrische stroom zich door de hersenen verspreidde tijdens hypnose en normale waaktoestand. Deze methode is eerder gebruikt om veranderingen op systeemniveau in de hersenen te meten in verschillende staten van bewustzijn, zoals anesthesie, coma en slaap. Dit is de eerste keer dat een dergelijke methode is gebruikt om hypnose te beoordelen.
Tijdens de studie zat de deelnemer stil met gesloten ogen, afwisselend gehypnotiseerd of in een normale waaktoestand. De hypnose werd opgewekt met een enkel woord, en de verschillende condities waren in alle andere opzichten identiek. Op deze manier konden de mogelijke effecten van de experimentele opstelling of andere factoren, zoals alertheid, gecontroleerd worden.
De resultaten
De resultaten laten zien dat de hersenen tijdens periodes van hypnose heel anders kunnen functioneren dan in een normale waaktoestand. Dit is interessant omdat over de mate waarin hypnose de neurale verwerking wijzigt, in het veld heftig is gediscussieerd. De nieuwe bevindingen helpen ook beter te begrijpen welke soorten veranderingen en mechanismen de aan hypnose toegeschreven ervarings- en gedragsveranderingen, zoals de gevoeligheid voor suggesties, kunnen verklaren.
(Foto: Pexels/cottonbro)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties