De kracht van sprookjes: levenslessen verpakt op een speelse wijze

De kracht van sprookjes: levenslessen verpakt op een speelse wijze

Iedereen is er mee opgegroeid: sprookjes! Van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen tot Doornroosje. Toch zijn sprookjes niet alleen leuke verhalen om voor te lezen aan je kinderen vlak voor het slapengaan. Ze bevatten, vaak op speelse wijze, enorm belangrijke morele waarden en levenslessen.

Praktisch iedereen is er mee opgegroeid, en dat is met een reden. Sprookjes zijn naast vermaak ook enorm belangrijke levenslessen voor kinderen. Sprookjes bevatten namelijk een achterliggende gedachte. Grote, moeilijke thema’s of zelfs ethische kwesties worden op een heel eenvoudige manier aan kinderen overgebracht. Basale thema’s als goed en kwaad worden op een vaak vrolijke en begrijpelijke manier overgebracht aan kinderen.

Zij hebben vaak deze onderliggende boodschap niet door, maar leren er wel van! Sprookjes stellen kinderen in staat om een intense beleving te ondergaan of te ervaren. Het inlevingsvermogen bij sprookjes is groot, waardoor kinderen instaat zijn om zichzelf in het verhaal in te beelden. Hierdoor krijgen ze een gevoel van zelfbewustzijn, wie zij zijn als kinderen of juist wie zij niet willen zijn.

Omgaan met moeilijke gevoelens

Moeilijk bespreekbare thema’s zoals verlatingsangst of woede worden bespreekbaar gemaakt in sprookjes. Voor veel kinderen is het een grote angst om weg te worden gestuurd door hun ouders. In sprookjes gebeuren dit soort dingen vaak genoeg, en vaak loopt het (gelukkig) goed af. Wat natuurlijk een onbewuste boodschap overbrengt naar kinderen.

Voor jonge kinderen spreken sprookjes zo enorm aan omdat ze de verbeeldingskracht prikkelen. Ze prikkelen kinderen die talig worden meningen te vormen over de wereld zoals zij die zien. De beeldtaal van sprookjes spreekt een zeker 'oergevoel' aan, iets waar kinderen al mee stoeien voordat ze talig worden. Het prikkelt hun intuïtie, het speelt in op hun diepste, vaak nog onverklaarbare gevoelens op een beeldige manier. Denk hierbij aan jaloezie, angst, hebzucht of ijdelheid. Deze gevoelens worden door sprookjes op een knappe manier visueel uitgebeeld. Denk maar aan de koningin uit Sneeuwwitje die altijd met ijdelheid en jaloezie tegen haar spiegel praat.

De waarde van sprookjes en mythen

De waarde van sprookjes is haast onbeschrijfbaar. Ze bevatten vaak enorme levenslessen die op een speel wijze worden overgebracht. Sprookjes die beginnen met een heel triest verhaal maken vaak de mooiste ontwikkeling mee, wat onbewust enorm veel emotionele lessen met zich mee brengt. Naast sprookjes zijn ook mythen en fantasieboeken – zoals Harry Potter bijvoorbeeld – enorm waardevol voor kinderen. Op een beeldige manier worden grote ethische thema’s verteld.

Ook op latere leeftijd blijven mythen enorm leerzaam. Vaak zijn de verstopte boodschappen bij sprookjes en mythen aan elkaar verwant. Of we het nu hebben over de Griekse mythen met Poseidon en Zeus of over de Noorse mythen of mythen uit het verre Oosten: de kern of onderliggende gedachte zijn vaak universeel. Dat maakt dan ook dat sprookjes en mythen zo bijzonder zijn, sommigen verhalen zijn al duizenden jaren oud. Toch is de onderliggende (ethische) boodschap hetzelfde als moderne verhalen. Sommige zaken veranderen niet door tijd, en dat is nu juist zo mooi!

(Foto: Cocoparisienne/Pixabay)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Studie: Hebben ouders de voorkeur voor een kind?

Broers en zussen delen een unieke band, gevormd door gedeelde herinneringen, familierituelen en af en toe een ruzie. Een nieu...

Gabor Maté: 'Des te groter het ego, des te kleiner is iemand van binnen'

In tijden van ego's als Donald Trump en Elon Musk is het soms nodig om wat meer duiding te geven. Zo doet ook Gabor Maté dit...

Wat wordt er nu precies bedoeld met volwassenheid in de psychologie?

In de psychotherapie gaat het weleens over volwassenheid en over kinderlijke gedachten c.q. gevoelens. Maar wat is nu precies...

Alexander Lowen over de relatie tussen wil en wanhoop

In het boek Vreugde: Overgave aan het lichaam heeft Alexander Lowen het onder andere over wil en over wanhoop. Te veel wil is...

Blog | Heb al veel dwanggedachten overwonnen in mijn leven

Onlangs werd ik geteisterd door twee irritante dwanggedachten. Ten eerste was ik door een slechte nacht steeds bang dat ik ni...

Lees meer