Al zolang de mensheid bestaat staat er één vraag centraal: wat is de zin van het leven? Wat is nu precies het doel van leven? Of is er juist geen doel maar is het toeval? Vragen die vandaag de dag nog steeds leven. Sterker nog: mensen neigen meer dan ooit om naar ‘de zin van het leven’ te zoeken.
We leven in een tijd waarin veel (jonge) mensen zoekende zijn. Sommigen verlangen naar juist meer sturing in hun leven, terwijl andere zo veel mogelijk van alle vrijheden willen genieten en zichzelf ontdekken. Culturele of spirituele reizen naar verre oorden zijn heel normaal geworden. Zoektochten naar ‘jezelf’ en jezelf ontdekken is helemaal van deze tijd.
De Finse Filosoof Frank Martela doet al jaren onderzoek naar zowel de filosofische als de psychologische kant van de zoektocht naar zingeving. In zijn boek Een prachtig leven komt hij met een heel andere visie dan de grote filosofen van weleer. Al die existentiële vragen over wanneer een leven betekenis vol zijn leveren ons alleen maar negatieve stress op en belangrijker nog, zo stelt Martela, we focussen ons op de verkeerde vraag. Een vraag die vandaag de dag minder relevant is dan vroeger.
Volgens Martela tobben te mensen veel over een vraag die misschien wel verkeerd gesteld wordt. Door middel van enkele treffende voorbeelden laat hij zien dat mensen zich meer moeten focussen op ‘zin hebben in het leven’ dan ‘de zin van het leven’. Zingeving is enorm belangrijk: uit onderzoek blijkt dat mensen die hun leven zinvol vinden gemiddeld langer leven. Maar het is wel van belang dat mensen de correcte vraag aan zichzelf stellen om succesvol de ‘zin’ te vinden of ervaren.
Door de moderne samenleving is het alleen moeilijker om een zinvol leven te leiden aldus Martela. De wereld om ons heen is enorm complex geworden. De ontkerkelijking en het groeiend secularisme heeft enerzijds de mens bevrijd, anderzijds is de westerse mens voor zingeving meer op zichzelf aangewezen. Onze vroegere samenlevingen hadden duidelijke culturele en religieuze raamwerken, die zo duidelijk afgebakend waren dat iedereen wist wat een zinvol leven was. Vandaag de dag zijn deze raamwerken verwaterd, ook voor mensen die nog wel religieus zijn. Sommigen worden nog wel religieus opgevoed, maar blijven zeker niet meer hun hele leven praktiserend. Ook zij zijn zoekend naar de zin van het leven.
De oude antwoorden van weleer op zingeving volstaan niet meer volgens Martela. Die antwoorden slaan op een samenleving met culturele waarden en normen die definitief in het verleden ligt. Is dit slecht nieuws? Zeker niet!
Zingeving vandaag de dag hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Men moet de aandacht verleggen naar een andere vraag. De algemene, cultuur overstijgende vraag naar de zin van het leven hoeft niet meer relevant te zijn voor ons. Je moet je meer focussen op zin hebben in je eigen leven. Dus ga niet opzoek naar generieke antwoorden maar baseer je zingeving op persoonlijke antwoorden en betekenissen.
Volgens Martela kan het dus een heel eenvoudige vraag zijn. Wij mensen zijn namelijk allemaal opzoek naar fysieke en psychologische behoeften. Verbondenheid, een positieve bijdrage leveren voor een ander, zelfrealisering en meesterschap.
Waar het bij meesterschap om draait is dat je iets doet wat je leuk vindt en daarin probeert te excelleren. Dit kan namelijk een flinke dosis van zelfvoldoening geven. Het kan in de meest simpele dingen liggen: van hobby’s tot sport tot aan het koken van je favoriete gerecht en dit tot in de puntjes perfectioneren.
De kern van Martela’s visie is vrij simpel: de zin van jouw leven wordt niet bepaald door een ander of door een instituut. Maar door het feit hoeveel zin jij in je eigen leven ervaart.
(Foto: Frank Martela/YouTube)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties