Een chaotisch leven, waar elke vorm van orde ontbreekt, kan desastreus zijn. Eerder lazen we al dat een opgeruimd huis symbool staat voor een geordend en gelukkig leven. Uit onderzoek blijkt dat een stressvrij leven kan beginnen bij een opgeruimde kamer. Er zijn zelfs denkers die nog een stapje verder gaan: zijn menen dat mentale of psychologische vrijheid wordt gecreëerd door discipline en orde.
Ze zijn tegenwoordig niet meer weg te slaan uit de boekenwinkels of van de sociale media. De Canadese psycholoog en cultuurcriticus Jordan Peterson, voormalig SEAL Jocko Willink en een andere voormalig SEAL, David Goggins. Wat hebben zij nu met elkaar gemeen, en wat zorgt ervoor dat zij een gehele generatie kunnen inspireren?
Alle drie de heren menen dat we moeten accepteren dat het leven soms gewoon heel vervelend kan zijn. Dat het leven niet altijd een sprookje is. Maar dit is geen reden om ongelukkig te zijn en vervolgens bij de pakken neer te gaan zitten. Zij menen namelijk dat discipline het antwoord kan zijn op veel vragen. Willink gaat zelfs zo ver door te stellen dat discipline gelijk staat aan (mentale) vrijheid. Immers, door alles strak te plannen, creëer je namelijk vrijheid. Je laat hierdoor namelijk niet meer verrassen door onverwachte dingen of tijdgebrek of je keuzes afhankelijk te laten zijn van motivatie. Motivatie is namelijk vaak iets wat helpt op de korte termijn, maar discipline is wat ervoor gaat zorgen dat jij je doel(en) gaat behalen op de lange termijn. Je motivatie verdwijnt op een gegeven moment, en op dat moment ben je afhankelijk van je discipline om door te gaan.
Peterson bekijkt het vooral vanuit de academische hoek. Hij merkt op dat onderzoek vaak genoeg heeft laten zien dat ordelijke mensen meer voor elkaar krijgen omdat ze minder stress ervaren. Het veel gebruikte voorbeeld hierbij is dat je de wereld niet kan veranderen zolang je eigen kamer een chaos is. Je (slaap)kamer is namelijk een reflectie van je geestelijke gemoedstoestand. Orde, of discipline, in je leven scheppen kan al flink wat stressoren doen laten verdwijnen.
Alle drie de heren zijn van mening dat de volle 100 procent geven in iets, het maakt echt niet uit wat het is, je enorm veel genoegdoening kan geven. Jezelf meester maken in iets is een proces dat enorm veel psychologische genoegdoening met zich meebrengt. En dit kan echt met van alles zijn: sport, tuinieren, schilderen, knutselen of iedere ander vorm van hobby.
Tijdens een TED Talk legde Willink aan de hand van een adembenemend verhaal uit wanneer je een probleem, die zich voordoet in je eigen leven, aanpakt met beide handen en hiervoor ook de verantwoordelijk voor opeist, je het ook zal oplossen. Het probleem verschuiven of een ander de schuld hiervoor geven zal niet helpen. Jijzelf bent de oplossing!
(Foto: Free-Photos/Pixabay)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties