In de maatschappij wordt het hebben van seks gezien als de hoogste vorm van intimiteit. Het zou het ultieme doel zijn. Maar seksueel contact is maar een onderdeel van intimiteit en kan ook zelfs bedreven worden zónder de aanwezigheid van intimiteit.
Heb je er weleens bij stil gestaan dat je seks gebruikt als een masker om je emotionele wonden te helen? Psycholoog Mark Travers geeft op PsychologyToday.com drie redenen waarom mensen seks verkiezen boven een lange termijn-relatie.
(1) De impact van onverwerkte wonden.
Wonden vanuit de jeugd kunnen ervoor zorgen dat je je heil gaat zoeken in seks in plaats van dat je de onderliggende pijn gaat onderzoeken. Veelal gaat het om trauma's uit de jeugd als je niet gezien voelen, verlaten zijn of andere vormen van misbruik en/of emotionele verwaarlozing. Mensen zien seks als onbewuste ontsnapping aan innerlijke onrust.
(2) De rol van eigenwaarde.
In een maatschappij die is ingericht op fysieke aantrekkelijkheid en seks appeal - met name voor mensen met fragile ego's - zijn er mensen die geloven dat hun eigenwaarde afhankelijk is van het aantal mensen dat seksuele intimiteit met ze zouden willen ondergaan. 'Het zoeken naar validatie door middel van toevallige ontmoetingen kan contraproductief zijn. Het verhoogt zelden het gevoel van eigenwaarde en kan gevoelens van schuld, schaamte, hopeloosheid, eenzaamheid en leegte bevorderen', schrijft Travers.
(3) De druk van de media en de maatschappij.
In Westerse culturen wordt het hebben van seks gezien als de hoogste mate van intimiteit. Dit kan ervoor zorgen dat mensen seksuele escapades gaan verkiezen boven het hebben van een goede emotionele band met personen.
Travers komt na het geven van de drie redenen tot de volgende conclusie: 'Seksuele intimiteit kan een mooi en betekenisvol onderdeel zijn van menselijke verbinding, maar wanneer het wordt gebruikt als vervanging voor authentieke emotionele banden, vergeet dan niet om te pauzeren en na te denken over de onderliggende redenen die dit gedrag veroorzaken.'
In plaats van te focussen op seks kunnen degene met trauma's beter focussen op het oplossen van die trauma's. Dan zal hun behoefte aan seks ook wat afnemen en zullen ze minder snel de voorkeur geven aan veel seksuele contacten in plaats van intieme lange termijn-relaties.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties