Hoewel harde cijfers nog ontbreken, melden hulpverleners tegen het NOS dat jongeren meer drugs zijn gaan gebruiken en met anderen redenen dan voor de coronacrisis. De hulpverleners maken zich hier zorgen om, want een verslaving ligt bij kwetsbare jongeren op de loer.
Voor de crisis gebruikten jongeren vooral drugs, als bijvoorbeeld een joint, voor de lol en met vrienden. Maar nu krijgen de hulpverleners de signalen dat de reden waarom een jongere een joint rookt, veranderd is. Het is nu bijvoorbeeld om de verveling, eenzaamheid en depressieve gevoelens tegen te gaan.
Toename
Jongerenwerkers in Ede vertellen tegen het NOS hoe zij zien dat het aantal blowende jongeren snel is toegenomen de afgelopen maanden. Rowin de Zwart, jongerenwerker bij Malkander in Ede, stelt dat dit komt doordat de structuur weg is gevallen. School is niet meer fysiek en online school is niet het makkelijkst gebleken om gefocust aan te zitten, baantjes zijn vaak ook weggevallen en dus zitten jongeren vooral thuis. Zonder veel te doen of enige structuur. ‘Ze zeggen: het enige wat ik nog heb is me gewoon relaxed voelen en problemen vergeten, dus ga ik lekker blowen’, aldus de Zwart.
Het gaat echter niet alleen om kwetsbare jongeren. Het zijn ook de jongeren die een goede opleiding en een stabiele thuissituatie hebben. Wat de hulpverleners vooral zorgen baart is de toekomst en dat ze inmiddels zo gewend zijn aan blowen, dat ze, als de wereld weer normaal is, er niet meer vanaf kunnen blijven.
Harddrugs
Ook Peter Vonk, studenten-huisarts in Amsterdam, spreekt de laatste maanden veel meer jongeren die kampen met somberheids- en depressieklachten, vertelt hij tegen het NOS. Als hij doorvraagt komt er ook vaak naar boven dat de jongeren die hij spreekt aan de drugs zitten. En drugs gebruiken is juist hetgeen wat hij niet aanraadt als iemand therapieën gaat volgen, want dan is je hoofd niet helder en kan je niet goed nadenken.
Het gebruik van drugs, voornamelijk harddrugs, kan zorgen voor ziekenhuisopnames, waarschuwt Vonk. Ook kunnen harddrugs psychoses veroorzaken en angsten juist vergroten. ‘Die branden in je hersenen en dat krijg je er niet meer uit. Dat betekent dat mensen echt jarenlang moeizame therapie moeten ondergaan om er vanaf te komen.'
Verandering
Het gaat gelukkig niet met elke jongere slecht, zo vindt Jacqueline Krouwel, preventiemedewerker bij de instelling voor verslavingszorg Jellinek. Tegen hetzelfde medium vertelt zij dat het met een derde van de jongeren beter gaat en dat ze ziet dat de maatregelen blijken te werken. In de zin van dat ze minder met groepen bij elkaar komen en joints roken. Maar ook zij kan niet ontkennen dat ze ook een stijging ziet, een zorgwekkende stijging. Deze stijging is tegen te gaan volgens Vonk, maar alleen als mensen zich realiseren dat niet iedereen goed tegen drugs kan en of er geen andere - betere - manieren zijn om om te gaan met eenzaamheid en somberheid. (Foto: Pexels/Amir SeilSepour)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties