2020 was het een jaar van heel veel stress, angst en onzekerheid. Gezondheidspsycholoog Laurel Mellin beschrijft in The Conversation een ‘drugsvrije’ methode om stress uit te schakelen en in plaats daarvan positieve emoties, zoals blijdschap, te activeren.
Deze techniek van emotionele hersentraining is niet perfect voor iedereen, maar het kan veel mensen helpen om zich te ontdoen van stress als ze vast komen te zitten in negatieve gedachten. Het is alleen niet iets wat men één, twee, drie leert, want het is vrij moeilijk om een stress reactie uit te schakelen.
Dit komt ten eerste doordat onze genen ervoor zorgen dat we ons zorgen maken. Onze voorouders van de jagers en verzamelaars overleefden door aan te nemen dat elk geritsel in het gras een op de loer liggende hongerige leeuw was en geen ongevaarlijke vogels die op zoek waren naar zaden. We zijn in wezen geprogrammeerd om ons bewust te zijn van bedreigingen, en onze hersenen lanceren als reactie snel stresshormonen en negatieve emoties.
Ten tweede schaadt de stresshormonen in de hersenen de cognitieve flexibiliteit, doelgericht gedrag en zelfbeheersing. En ten derde plaatst de neiging om niet met negatieve emoties om te gaan, mensen in een voortdurende cyclus van het negeren van onaangename gevoelens, wat de stress en het risico op emotionele gezondheidsproblemen vergroot.
Traditionele benaderingen voor het omgaan met stress waren gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, die zich richt op het aanpassen van denk- en gedragspatronen. Het is ontwikkeld vóór ons moderne begrip van stress overbelasting. Emotionele hersentraining werkt met deze stressvolle emoties in een poging ze te temmen, waarbij negatieve emoties worden losgelaten.
In Mellin haar methode zijn twee stappen te doorlopen:
Stap 1: Laat negatieve emoties los
De enige negatieve emotie in de hersenen die het ondernemen van actie ondersteunt in plaats van vermijden en passiviteit, is woede. Studies hebben aangetoond dat het onderdrukken van woede gepaard gaat met depressie en het de emotie niet vermindert. Het loslaten van woede daarentegen blijkt andere stress gerelateerde gezondheidsrisico's te verminderen.
De techniek om stress overbelasting uit te schakelen is door een uitbarsting van woede te gebruiken om de hersenen te helpen betere emotionele controle uit te oefenen en emoties te laten stromen. Na die eerste korte uitbarsting kunnen andere gevoelens langzaam binnen komen, te beginnen met verdriet, dan angst en spijt, of wat we de volgende keer anders zouden doen. Je kunt jezelf ook door de fases van woede heen praten, door bijvoorbeeld zinnen als: ‘Ik voel me boos dat …’; ‘Ik voel me verdrietig dat …’; ‘Ik ben bang dat …’; en ‘Ik voel me schuldig dat …’ tegen jezelf te zeggen.
Stap 2: Straal positieve emoties uit
Na het loslaten van negatieve emoties kunnen er van nature positieve emoties ontstaan. Druk deze gevoelens op dezelfde manier uit: ‘Ik voel me dankbaar dat …’; ‘Ik ben blij dat …’; ‘Ik voel me er zeker van dat …’; en ‘Ik ben trots dat …’
Je mindset kan snel veranderen, een fenomeen dat veel mogelijke verklaringen heeft. Een verklaring is dat in positieve toestanden je hersenen herinneringen van toen je in het verleden in dezelfde positieve toestand verkeerde spontaan kunnen activeren. Een andere is dat de omschakeling van negatieve naar positieve emoties je sympathische zenuwstelsel tot rust brengt - dat de vecht-of-vluchtreactie triggert - en het parasympathische systeem activeert, dat meer als een rem op sterke emoties werkt.
Na een stressvol jaar, en met meer uitdagingen in het verschiet in 2021, kan het veranderen van je benadering van emoties een ‘drugsvrije’ boost zijn voor je stemming. Onze COVID-19 angsten hoeven ons niet te verteren. We kunnen de angstreactie van de hersenen te slim af zijn en momenten vinden die sprankelen van blijdschap. (Foto: Pexels/Juan Pablo Serrano Arenas)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties