Enkele praktische tips om stress te verminderen

Enkele praktische tips om stress te verminderen

Stress is een van de grootste risico's geworden voor de menselijke gezondheid. De neveneffecten van overmatige stresservaring kunnen een flinke impact hebben op je leven en gezondheid. Maar wat is er nu precies allemaal te doen hiertegen?

Vanuit de wetenschap is en blijft het een hele actuele vraag: wat te doen tegen de alsmaar groter en heftig wordende tsunami genaamd 'stress'? Veel wetenschappers en psychologen buigen zich nu al een tijdje over dit pittige vraagstuk. Het spreekt voor zich dat het reduceren van stress enorm belangrijk is.

De gevolgen van langdurige stresservaring kunnen een enorm negatieve impact hebben:

  1. Het kan leiden tot angststoornissen, depressies en andere stemmingsstoornissen;
  2. Burn-outs en overspannenheid;
  3. Een slecht functionerend afweersysteem;
  4. Een toename van het stresshormoon cortisol wat een verhoogde kans geeft op hart- en vaatziekten, Diabetes type 2 en spijsverteringsklachten

Stress kan dus naast psychologische klachten ook enorme fysieke schade veroorzaken. Maar wat zijn enkele praktische tips om je stresservaringen te verminderen? Hieronder geef ik enkele voorbeelden.

Creëer een safe space: het klinkt misschien heel soft, maar een veilige omgeving voor jezelf maken kan je helpen bij het reguleren van de stresservaring. Nu veel mensen thuis werken is het juist belangrijk om thuis, het liefst in een ruimte waar je overdag niet werkt, een sfeer voor jezelf te creëren waarin jij je fijn voelt. Voor de lockdown-perikelen en het massaal thuiswerken stond het 'thuis-zijn' al vaak als symbool voor veiligheid. Omdat veel mensen nu thuis werken associëren zij hun huis met hun werk. Wat juist absoluut niet bevorderlijk is voor het reduceren van stress. Het is daarom juist zo belangrijk om thuis een plek te maken waar jij optimaal kan ontspannen en even nergens aan hoeft te denken.

Beweging blijft vooralsnog een hele goede remedie tegen stress. Het is een perfecte manier om even helemaal het hoofd leeg te maken. Voor sommigen zal dit intensief sporten kunnen zijn, maar een wandeling door de natuur is ook meer dan prima. Het geeft ons namelijk de gelegenheid om onze gedachten op wat anders te kunnen laten focussen. Het zorgt er dus voor dat we tijdelijk stoppen met piekeren. Ook veroorzaakt een wandeling of een sportsessie een gevoel van voldoening wat helpt om negatieve gevoelens te doen verminderen.

Boeken lezen is een andere manier om ons hoofd leeg te maken. Wetenschappers concludeerden dat het lezen van boeken ervoor zorgt dat we een pauzeknop kunnen indrukken. Deze pauzeknop zorgt ervoor dat we met onze gedachten in een hele andere wereld geraken. Het lezen van een boek zorgt ervoor dat we onze gedachten over het hier en nu even vergeten en juist verleggen naar het onderwerp van het boek. We leren ons inleven in de protagonist (de hoofdpersoon) en ervaren zijn alledaagse overpeinzingen en problemen. We kunnen hier lessen uittrekken of juist overeenkomsten tegenkomen. Het werkt dus perfect als een vorm van zelftherapie om negatieve emoties te temperen.

Verder blijkt ook muziek een 'helende' werking te hebben. Het luisteren naar je favoriete muziek kan daadwerkelijk je stressgevoel verminderen zo concludeerden wetenschappers. Wanneer je een aanhoudend gevoel ervaart van negatieve gedachten en je bent een tijdje aan het piekeren leg dan even je pen - of toetsenbord - weg en zet je favoriete nummer op. Zorg ervoor dat je je echt focust op het nummer en bovenal: geniet vooral even kortstondig van dat lekkere nummer. Dit kan je piekerstemming in enkele minuten flink verminderen!

Stress kan je leven negatief beïnvloeden. Het uit de weggaan van stress is niet altijd de meest reële optie, daarom is het wellicht beter om er goed mee leren om te gaan. Het verminderen of het tackelen van je stresservaring is daarom ook zo belangrijk. Ik hoop dat deze tips wat kunnen betekenen voor je!


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Psychiater Marc van Steenkiste: 'Wij worden geboren in totale afhankelijkheid'

Psychiater Marc van Steenkiste was aanwezig in de podcast van De Nieuwe Wereld. Hij sprak onder andere over complexe trauma,...

Onderzoek toont verband tussen biologische klok en werking immuunsysteem

Nieuw onderzoek van RCSI University of Medicine and Health Sciences heeft aangetoond hoe de biologische klok van het lichaam...

Video | Boeddhistische tips van Thich Nath Hanh: 'Focus op je ademhaling'

In deze video geeft Thich Nath Hanh tips om op het boeddhistische pad te blijven. Belangrijke punten bij hem zijn focussen op...

'Iedere psychotherapeut kiest een therapie die bij zijn eigen behoeften past'

Waarom worden sommige psychotherapeuten goed in bepaalde onderdelen? Of misschien beter gevraagd, waarom zijn ze psychotherap...

Video | Bram Bakker spreekt met Nelleke Keizer over verliefd zijn op een weduwnaar

Nelleke Keizer heeft als ervaringsdeskundige een boek geschreven over hoe complex het is om verliefd te zijn op iemand die zi...

Lees meer