Hannah Cuppen: 'Als je niet met je zelf kan zijn, hoe dan met iemand anders?'

| door Sjoerd Valkering

In een interessante podcast over liefde, bindingsangst en verlatingsangst bespreken Fajah Lourens en Hannah Cuppen, therapeut en auteur, de dynamiek die kan ontstaan tussen twee geliefden. Het leuke is dat ze ook zelf veel ervaring hebben met bindings- en of verlatingsangst.

Sommige mensen hebben op bepaalde momenten in hun leven te veel issues met zichzelf, waardoor ze zich niet kunnen binden aan andere mensen. Of, ze hebben nog te veel onopgelost trauma uit het verleden waardoor ze zich niet kunnen binnen aan anderen. Toch denkt men vaak dat de oplossing buiten zichzelf zelf. Als je dan die man of vrouw ontmoet, dan zal die alles voor je oplossen.

Codependentie

Hannah Cuppen maakt op zeventien minuten in de podcast duidelijk waarom dit niet gaat werken. 'In een relatie is gelijkwaardigheid nodig, en dus niet die bovenplek of onderplek', die kan ontstaat bij bijvoorbeeld verlatingsangst, waarbij je je partner te hoog gaat waarderen.

De basis is dat je gelukkig bent met jezelf. 'Als je niet met jezelf kan zijn, hoe kan je dan met iemand anders zijn?', vraagt Cuppen zich af. 'Dus als je jezelf niet kan dragen met wat je hebt, dan ga je het hoe dan ook uitbesteden aan je partner. Dan leg je onbewust een claim op die ander, en dan ga je onbewust hopen dat die het voor je gaat oplossen. Zo maak je van die partner dan een vader of moeder die je misschien niet hebt gehad op emotioneel gebied.'

Zo word je dan codependent in de relatie. Je wordt afhankelijk van je partner en komt eigenlijk onder je partner te staan, de gelijkwaardigheid verdwijnt uit de relatie. 'Die partner kan never nooit een vader of moeder voor je zijn, want het is een partner', verduidelijkt Cuppen. Bij ongelijkwaardigheid verlies je volgens haar ook seksualiteit en intimiteit.

Cuppen's vader

Cuppen is zelf meerdere malen voor een man gevallen die emotioneel afstandelijk was, net zoals haar vader dat was. 'Ik was er weer in getrapt. Die man was in zijn energie als twee druppels water mijn vader. Ik kon heel dichtbij mijn vader zijn, maar tegelijk kon hij me op een hele grote afstand zetten', aldus Cuppen, die in die situatie last had van 'bindingsangst met een hoofdletter'. Om die man los te laten, moest ze accepteren dat ze niet haar vader zou krijgen die ze zo graag zou willen. 'Ik begon mij te beseffen dat ik mijn vader misschien wel nooit emotioneel zal bereiken.'

Gerelateerde links:
- Meer over codependentie
- Boek Hannah Cuppen getiteld 'Liefdesbang'

Bekijk de volledige podcast hieronder

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen