Hoe herken je emotionele onvolwassenheid bij je partner?

Hoe herken je emotionele onvolwassenheid bij je partner?

Als je partner emotioneel onvolwassen is dan kan het lastig zijn in conflictsituaties of om überhaupt oprecht contact mee te maken. Het zal moeilijk zijn om hier veranderingen in door te voeren, maar het is uiteraard het proberen waard. Uiteindelijk zijn het wel punten waar je partner zich in moet ontwikkelen wil je er niet te veel alleen voor staan.

Psychologe Kaytee Gillis schreef voor PsychologyToday vijf punten waaruit blijkt dat je partner niet emotioneel volwassen is. Herken je deze punten? Dan wordt het wel tijd om die aan de kaak te stellen anders wordt het een zwaar leven.

De vijf punten volgens Gillis:

(1) Toont je partner empathie? Zo niet, dan is dit wellicht het grootste teken van zorg dat ze emotioneel onvolwassen zijn. onder empathie zal een emotioneel onvolwassen partner zichzelf ervan overtuigen dat zij degenen waren die onrecht is aangedaan in elk argument, in plaats van verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen acties.

(2). Respecteert je partner jouw grenzen? Zo niet, dan is dit een teken van emotionele onvolwassenheid. Veel emotioneel onvolwassen partners zullen iemands grenzen als een persoonlijke aanval zien en beledigd raken. Of het nu gaat om je naam, je voornaamwoorden, of iets over je lichaam en geest dat je gerespecteerd wilt hebben, niemand heeft het recht dat zonder jouw toestemming te overschrijden.

(3) Kunnen ze niet diep gaan? Sommige mensen melden dat hun partners emotioneel onvolwassen zijn omdat ze dingen oppervlakkig en aan de oppervlakte houden. Dit kan erg frustrerend zijn voor mensen die meer over een partner willen leren en een diepere verbinding willen hebben.

(4) Hebben ze moeite om hun emoties onder controle te houden? Uitbarstingen die niet passend zijn voor de situatie of iemand die niet meer kan kalmeren kan een teken zijn van emotionele onvolwassenheid.

(5) Hebben ze moeite met conflicten? Dit kan variëren van het te allen tijde vermijden van conflicten of, aan het andere uiteinde van het spectrum, het hebben van conflicten met veel verschillende mensen tegelijkertijd.

Mocht je partner zich niet kunnen ontwikkelen op de gebieden hierboven die jij belangrijk vindt. Dat lijkt er maar één conclusie mogelijk te zijn: En dat is een partner zoeken die dit wél voor je kan betekenen. Uiteraard is niet iedereen perfect en hoeft het niet altijd goed te gaan, maar structureel aan één van de bovenste punten niet voldoen is pijnlijk en schadelijk voor jezelf.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Psychiater Marc van Steenkiste: 'Wij worden geboren in totale afhankelijkheid'

Psychiater Marc van Steenkiste was aanwezig in de podcast van De Nieuwe Wereld. Hij sprak onder andere over complexe trauma,...

Onderzoek toont verband tussen biologische klok en werking immuunsysteem

Nieuw onderzoek van RCSI University of Medicine and Health Sciences heeft aangetoond hoe de biologische klok van het lichaam...

Video | Boeddhistische tips van Thich Nath Hanh: 'Focus op je ademhaling'

In deze video geeft Thich Nath Hanh tips om op het boeddhistische pad te blijven. Belangrijke punten bij hem zijn focussen op...

'Iedere psychotherapeut kiest een therapie die bij zijn eigen behoeften past'

Waarom worden sommige psychotherapeuten goed in bepaalde onderdelen? Of misschien beter gevraagd, waarom zijn ze psychotherap...

Video | Bram Bakker spreekt met Nelleke Keizer over verliefd zijn op een weduwnaar

Nelleke Keizer heeft als ervaringsdeskundige een boek geschreven over hoe complex het is om verliefd te zijn op iemand die zi...

Lees meer