Psycholoog en auteur Robert L. Leahy schreef een boek over existentiële perfectionisme. Dit gaat over het geloof dat mensen kunnen hebben dat een perfect leven bestaat. Hierdoor ontstaat veel frustratie, ontevredenheid en desillusies.
Met Instagram, waar je vrienden perfecte plaatjes van verre reizen kunnen plaatsen, is het perfectionisme een actueel thema. Apps als Instagram kunnen mensen snel het gevoel geven dat ze tekort schieten en mee moeten doen om een perfect leven te hebben.
L. Leahy noemt het onbewust streven hiernaar existentiële perfectionisme en schreef er een boek over getiteld Emotionele Schematherapie. L. Leahy verzamelde zeven illusies die mensen doorgaans kunnen hebben als ze hier last van hebben:
(1) Ik moet een perfect leven hebben, pas dan zal ik me volmaakt en vervuld voelen
(2) Ik kan er niet tegen om gefrustreerd te zijn, ik zou niet gefrustreerd moeten zijn
(3) Ik eis dat dingen gaan zoals ik wil
(4) Ik klaag vaak om dingen
(5) Ik ben vaak teleurgesteld dat dingen gaan zoals ik niet zou willen
(6) Ik blijf vaak op doelen jagen. En als ik ze heb gehaald, dan wil ik er meer
(7) Ik raak snel gedesillusioneerd.
Als je vaak op deze manier denkt, dan voel je je vaak ongelukkig of bitter. Door wat er gebeurd vaak te vergelijken met je fantasieën resulteert er in dat je veelvuldig spijt hebt van dingen die je hebt gedaan.
Het is nu de taak om de onrealistische verwachtingen van het leven te verlagen en deze illusies te vervangen door realistische gedachten. Bijvoorbeeld: 'Het leven bestaat uit ups en downs. Je zit niet vast in negatieve noch in positieve emoties'. Meer van deze realistische gedachten vind je in het artikel van PsychologyToday.com, waar L. Leahy auteur is.
Een andere methode die toepasbaar zou kunnen zijn is om minder te denken. Denken leidt tot dit soort negatieve gedachten en perfectionisme. Meer voelen in plaats van denken kan perfectionisme ook verlagen. Op IndeSpiegel.nl staan in de sectie van het Boeddhisme methoden om minder te denken en meer te voelen.
Interessante links:
-Wat is schematherapie? (Psycholoog.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties