Het aantal mensen met eetstoornissen nemen toe door verlies van controle

Het aantal mensen met eetstoornissen nemen toe door verlies van controle

In het Verenigd Koninkrijk luiden artsen en psychiaters in een artikel van The Guardian de noodklok en waarschuwen voor een ‘tsunami’ van eetstoornispatiënten als gevolg van de pandemie. Er zijn stijgende aantallen van mensen met boulimia en anorexia te zien. In Nederland wordt dezelfde trend gezien, zo schreef Het Parool.

In het Amsterdam Medisch Ziekenhuis werden in de maanden september, oktober en november 2020 33 procent meer kinderen aangemeld met anorexia dan een jaar geleden. In Engeland in deze stijging alleen maar hoger: Dr. Agnes Ayton, de voorzitter van de Eating Disorder Faculty van het Royal College of Psychiatrists beschrijft in het artikel van The Guardian hoe normaal op haar werkplek in Oxford ongeveer twintig procent van de opgenomen patiënten dringende gevallen zijn, nu ligt dat percentage op 80 procent.

Los daarvan blijkt ook uit nieuwe gegevens dat de wachttijden voor jongeren en kinderen enorm zijn toegenomen, met een toename van 128 procent van het aantal mensen dat wacht op een routinebehandeling in vergelijking met vorig jaar. Er is een verviervoudiging van het aantal kinderen en jongeren dat wacht op een dringende behandeling van oktober, november en december 2019 in vergelijking met dezelfde maanden een jaar later.

Controle en uitstel 

Het toegenomen aantal eetstoornissen is volgens Ayton direct te linken aan de pandemie. Een eetstoornis heeft volgens hem bijna altijd te maken met het willen hebben van controle over iets - eten, of niet eten bijvoorbeeld. ‘In tijden van crisis valt alle structuur en controle weg uit het leven en is een van de weinige dingen om controle over te hebben eten’, aldus Ayton.

Daarbij stelt ze dat het niet helpend is dat er veel mediaberichten praten over hoe overgewicht leidt tot een snellere en heftigere opname op de Intensive Care. Er zijn ook in Nederland onderzoeken gedaan naar het verband tussen overgewicht en obesitas en het is belangrijk om dit vast te stellen, maar voor mensen met een al niet te stabiele mentale gezondheid, kan dit een enorme trigger zijn. Ongeacht het gewicht van de persoon. Vandaag kwam ook weer het nieuws dat de overheid 200 miljoen euro investeert om eenzaamheid én de ‘coronakilo’s’ tegen te gaan.

Ook zegt Ayton dat de stijging te maken heeft met het uitstellen van de zorg. Zowel door de behandelaar, als door de patiënt. Behandelingen worden vooruit geschoven, omdat de ziekenhuizen vol liggen met COVID-19 patiënten. Maar ook patiënten durven soms niet naar de huisarts, pandemie of geen pandemie. Voeg je er een pandemie er aan toe, dan hebben ze al helemaal het gevoel dat hun ziekte niet meer hulp verdiende dan een persoon met COVID-19. ‘Er is veel schaamte gerelateerd aan eetstoornissen’, aldus Ayton.

Wereldwijde bezorgdheid 

Lorna Richards, een psychiater gespecialiseerd in eetstoornissen bij volwassenen bij de Priory Group, herkent deze toename ook en is het eens met de redeneringen van Ayton. Zij schrijft de toename van dergelijke stoornissen toe aan verschillende factoren, waaronder angst en onzekerheid en veranderingen in de routine en het huiselijke leven van mensen.

Daarbij stelt zij, door de wereldwijde bezorgdheid over gebrek aan lichaamsbeweging en gewichtstoename in periodes van binnen zitten, gezorgd heeft dat landen massaal op dieet is gegaan of fanatiek is gaan sporten. Of allebei. ‘Dat is de perfecte ondergrond voor eetstoornissen, want de focus ligt op eten en gewichtscontrole wordt een manier om om te gaan met periodes van controleverlies.’

Richards gaat verder en zegt dat voor sommige mensen het focussen op voedsel gebruikt kan worden om met deze situatie om te gaan of om het gevoel van controle terug te brengen. ‘Voor degenen die kwetsbaar zijn voor het ontwikkelen van een stoornis, zijn er gewoon te veel uitdagingen geweest - en ze zijn nog steeds gaande’, sluit ze af (Foto: Pexels/Anete Lusina)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Nieuwe grote studie: Getrouwd zijn verkleint de kans op depressie

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat getrouwd zijn kan fungeren als een beschermende factor tegen depressie. Depressie is e...

Hoogleraar oneens met dat mentale problemen onder jongeren toenemen

Hoogleraar gedragswetenschappen aan de UvA, Levi van Dam, beweert dat het aantal mentale problemen bij kinderen helemaal niet...

Blog | in hoeverre zet jij jezelf onder druk?

Een eigenschap van neuroten kan zijn dat ze dingen te veel met hun hoofd doen. Als je te veel leeft vanuit je cognitie, dan l...

Alexander Lowen over de werking van het lot, het is niet allemaal toeval

Soms zeggen mensen weleens 'dat is iemands lot'. Maar wat is dat nu precies? En hoe werkt dat? Alexander Lowen gaat er in 'Le...

Gezinnen met ´´één ouder blijven toenemen: 'Een stroperige trend'

Het aantal gezinnen in Nederland dat één ouder telt blijft gestaag toenemen. Hoofdsocioloog Tanja Traag laat namens het CBS w...

Lees meer