Uit een in 2011 gehouden onderzoek van de Universiteit van Notre Dame blijkt dat het brein zo is ingesteld dat het maar een selecte hoeveelheid informatie tegelijkertijd kan vasthouden. Grote veranderingen, zich zorgen maken en angst kunnen een grote impact hebben op de mate waarop wij ons kunnen concentreren.
BBC-journalist Kate Morgan tekent het beeld dat we allemaal kennen: Je loopt een kamer in met een doel, vervolgens sta je daar een beetje verward te staan, totaal geen idee hebbende van wat je nou eigenlijk wilde doen. Grote gebeurtenissen als de coronacrisis, die in zekere zin iedereen bezig houdt, kunnen ervoor zorgen dat dit voorval nog extremer wordt.
Het werkgeheugen van ons brein, het deel dat realtime informatie opneemt en verwerkt, is zo ingericht dat angst en negatieve gedachten de capaciteit van dit onderdeel van ons brein volledig kunnen overnemen. Professor psychologie van de Universiteit Turku in Finland Matti Laine schetst het volgende voorbeeld ter verduidelijking: "Stel je loopt in het donker naar huis en een bedreigend persoon loopt achter je. Waarschijnlijk zul je moeite hebben met deze persoon te omschrijven." Angst neemt dan totaal de regie in je brein over, waardoor het meest logische om te doen - het onthouden van hoe deze persoon eruitziet - voor onze hersenen niet tot de mogelijkheden behoort.
De onzekerheid van de huidige pandemie kan ook op deze manier van invloed zijn op onze capaciteit om te focussen op het juiste. "In dit geval is het geen acute angst, zoals in het voorbeeld van hierboven, maar meer een chronische sluimerende angst. Je weet niet hoe lang deze situatie aanhoudt. Gaat het deze zomer door? Dit najaar? Niemand weet het," aldus Laine.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties