Hooggevoeligheid voor de plezierige effecten van alcohol zorgt voor grote kans op alcoholisme

Hooggevoeligheid voor de plezierige effecten van alcohol zorgt voor grote kans op alcoholisme

Uit een nieuwe studie van Andrea King van de University of Chicago Medicine blijkt dat mensen die hoog gevoelig zijn voor de plezierige effecten van alcohol, meer kans hebben om alcoholist te worden.

Het onderzoek, gepubliceerd op 5 januari in het American Journal of Psychiatry, volgde tien jaar lang 190 jongvolwassenen. De deelnemers waren lichte of zware sociale drinkers van midden twintig bij de start van de proef van 2004 tot 2006. Ze werden één keer na vijf jaar en één keer na tien jaar opnieuw ondervraagd en getest in het laboratorium om hun drinkpatronen vast te stellen. Tussen de testperiodes door werden de deelnemers met tussenpozen van bijna elk jaar geïnterviewd om hun drinkpatronen en symptomen van alcoholisme in de loop van de tijd te volgen.

De resultaten van het onderzoek geven aan dat personen die alcoholisme ontwikkelen, eerder gevoelig zijn voor de effecten van alcohol. Bij deze personen was alcohol vanaf het begin minder kalmerend en dit veranderde niet in de loop van de tijd. Toen na tien jaar opnieuw testen werden afgenomen, waren de personen die gevoeliger waren voor de plezierige effecten van alcohol, nog meer gaan drinken dan in het begin.

De plezierige effecten van alcohol worden in de loop van de tijd intenser en verdwijnen niet bij mensen die steeds vaker overmatig drinken. De algemene gedachte is vaak dat alcoholisten meer moeten drinken om uiteindelijk het gewenste effect te krijgen van de alcohol, maar deze studie ondersteunt die beweringen niet. Volgens King krijgen alcoholisten het gewenste effect van alcohol in het begin al van het drinken en juist dat lijkt de behoefte aan nog meer alcohol te voeden.

King hoopt dat deze resultaten kunnen helpen om beter te begrijpen hoe sommige individuen kwetsbaarder zijn voor het ontwikkelen van een alcoholprobleem, terwijl anderen gedurende hun hele leven sociale drinkers kunnen blijven en minder snel de ziekte zullen ontwikkelen. Ze wijst er ook op dat de resultaten kunnen helpen om betere behandelingen voor alcoholisme te ontwikkelen en eerdere interventies kunnen informeren voor personen die mogelijk een hoog risico lopen om een ​​verslaving te ontwikkelen.

(Foto: Pixabay/Michal Jarmoluk)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Blog | Waarschijnlijk moeten we allemaal meer relativeren, maar het is niet makkelijk

Onlangs had ik het er met mijn coach nog over dat ik bepaalde dingen te serieus neem. Dat is lastig, want het kan ervoor zorg...

Studie: Helft van psychische ziekten veroorzaakt in kindertijd

Een studie heeft de wijdverspreide impact van kindermishandeling en -verwaarlozing aangetoond, waarbij analyses suggereren da...

Schokkende cijfers over seksueel misbruik kinderen in de VS

Het is weliswaar een rapport uit 2020, maar er zijn veel wetenschappelijk studies voor geraadpleegd en de cijfers zijn eigenl...

Blog | Hoeveel emoties zitten er wel niet nog opgeslagen in onze lichamen?

Onlangs deed ik een sessie bij psychosomatische therapie waarbij er plotseling gevoelens naar voren kwamen van iets van elf j...

Hoe gaat het met Bram Bakker zijn ketogeen-dieet?

Bram Bakker besloot onlangs om over te stappen op een ketogeen-dieet. We zijn benieuwd hoe dit hem bevalt. In zijn eigen podc...

Lees meer