Het is een algemeen stereotype: vrouwen huilen veel meer dan mannen. Waar vrouwen soms om niets lijken te huilen, lijken mannen soms niet ontroerd te krijgen. Maar is dit ook zo, of is het alleen een stereotype?
Ad Vingerhoets, professor klinische psychologie, zegt bij NPO Radio 1 dat het zeker niet alleen een stereotype is. ‘Je kunt wel zeggen dat mannen minder vaak huilen dan vrouwen’, zegt Vingerhoets. ‘Het is op alle mogelijke manieren onderzocht en bijna overal ter wereld zie je flinke verschillen tussen mannen en vrouwen. Als het gaat over volwassenen tenminste.’
Wanneer huilen en mannen en vrouwen?
Maar die verschillen zijn er niet in alle situaties. ‘Mannen huilen minder in alledaagse, kleinere situaties. Als je kijkt naar grotere, belangrijkere zaken die huilen uitlokken, zoals rouw, liefdesverdriet en heimwee, dan zijn de verschillen niet zo groot. Maar in bijvoorbeeld conflictsituaties zit een heel groot verschil. Vrouwen voelen een soort machteloze woede en beginnen dan te huilen. Mannen gaan dan meer vloeken. Dat grote verschil geldt ook voor dingen als een computer die crasht of een auto die niet start’, aldus Vingerhoets.
De functie van huilen
Waarom en hoe vaak je ook huilt, het is zeker niet nutteloos. ‘Huilen heeft een belangrijke functie’, zegt Vingerhoets. ‘Niet zozeer voor de gezondheid, zoals gesuggereerd wordt, maar op het sociale vlak is het een krachtig signaal: ik heb je nodig, ik wil verbinding met je maken, help me! Huilen is vooral machteloosheid. In geval van positieve tranen kun je zeggen dat je op een bepaalde manier overweldigd bent door de situatie. Dat is ook een gevoel van machteloosheid.’ Je zou kunnen stellen dat vrouwen zich sneller machteloos voelen.
Het taboe op huilen bij mannen
Rust er, zoals gedacht wordt, een groot taboe op huilende mannen? ‘Afhankelijk van de tijd is dat wel zo’, beaamt Vingerhoets. Maar toch is dat niet iets wat altijd al zo geweest is. ‘In andere periodes en in andere culturen is dat taboe minder. Als we teruggaan naar het sentimentalisme met filosofen als Voltaire en Rousseau… die jankten hele dagen. In de Middeleeuwen in Engeland was het verbonden aan je status. Een eenvoudig boertje mocht huilen als zijn enige koe dood ging. Een ridder, een edelman moest zich inhouden, zelfs als hij met zijn hoofd op het hakblok werd gelegd’, weet Vingerhoets.
Huilen is voor mannen dus vooral in de huidige tijd een taboe. En een taboe is natuurlijk ook maar net wat je er zelf van maakt. Als je er geen probleem van maakt dat een man huilt, is er ook geen taboe. En waarom zouden mannen niet mogen huilen? We hebben namelijk geleerd dat het sociaal een heel belangrijke emotie is. (Foto: StockSnap / Pixabay)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties