Gabor Maté (79) is een bekende Hongaarse-Canadese arts die werkt met de nadruk op trauma-heling. De veteraan in het medische circuit ziet met lede-ogen aan hoe de medische industrie maar aan symptoombestrijding blijft doen.
Dit haalt volgens Maté niet de wortel uit de problematiek waar mensen last van hebben. Veel ziekten zijn volgens Maté psychosomatisch waaronder MS, depressie, reuma etc. Ook verslavingen kennen volgens hem de grond in een trauma uit de jeugd.
Het is volgens hem daarom van essentieel belangrijk dat de gezondheidszorg breder gaat kijken dan symptoombestrijding, zoals hij het huidige model noemt. Bij de GGZ in Nederland wordt bij depressie bijvoorbeeld veelal cognitieve gedragstherapie (CGT) toegepast. Effectief volgens de wetenschap, maar het probleem bij de wortel pakken doet het niet.
Maté mist diepgang
'Bij een lezing vraag ik weleens aan de aanwezigen of ze de afgelopen vijf jaar bij een cardioloog, dermatoloog, neuroloog etc. bent geweest. Alles wat eindigt op -loog. Dan steken er veel hun hand op. Maar als ik dan vraag of ze hun handen omhoog houden als ze ook hebben gevraagd naar hun trauma's uit hun jeugd, dan blijven er maar weinig handen over. Of vragen hebben gehad over hun relaties, stress op het werk en dingen als 'wat je van jezelf vind als mens?'', zegt Maté in gesprek met Inside Serene op YouTube.
'Zolang je niet met de bron gaat werken, doe je aan symptoombestrijding', voegt de arts toe. 'Er zijn veel therapieën die niet naar de oorzaak van dingen gaan, maar alleen aan de oppervlakte blijven', jammert Maté, die het ook over het veelgebruikte CGT heeft. 'Als je een therapie zoekt, kies er dan een die ook over trauma gaat. Veel therapieën zijn niet geschikt, zoals CGT. Veel gaat over de oppervlakte van dingen en niet over de onderliggende problemen.'
Therapieën die wél werken volgens hem
Therapieën waar Maté wel positief tegenover staat zijn de Internal Family Systems van Richard Schwartz, de psychosomatische boeken van Peter Levine over trauma, psychosomatische therapie en andere lichaamsgerichte therapie. Of de filosofie van het boek van Bessel van der Kolk 'The body keeps the score'. Ook niet door hem genoemde methoden als Past Reality Integration (PRI) en de filosofie van Franz Ruppert vallen onder zijn gewenste therapieën.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties