Optimistisch denken wordt in zelfhulpboeken vaak verheerlijkt als de sleutel tot geluk, goede gezondheid en een lang leven, maar het kan ook leiden tot slechte besluitvorming, met name ernstige gevolgen voor de financiële welzijn van mensen. Onderzoek van de Universiteit van Bath toont aan dat overmatig optimisme daadwerkelijk geassocieerd wordt met lagere cognitieve vaardigheden zoals vloeiend redeneren, numeriek redeneren en geheugen.
Mensen met een hogere cognitieve vaardigheid neigen daarentegen zowel realistischer als pessimistischer te zijn in hun verwachtingen over de toekomst. 'Het nauwkeurig voorspellen van de toekomst is moeilijk en daarom zouden we kunnen verwachten dat mensen met een lage cognitieve vaardigheid meer fouten maken in hun oordelen, zowel pessimistisch als optimistisch. Maar de resultaten zijn duidelijk: een lage cognitieve vaardigheid leidt tot meer zelfvleiende vooroordelen - mensen bedriegen zichzelf in zekere mate,' zei Dr. Chris Dawson van de School of Management van de Universiteit.
Dit wijst op het idee dat, hoewel mensen door evolutie misschien geneigd zijn het beste te verwachten, degenen met een hoge cognitieve vaardigheid beter in staat zijn om deze automatische reactie te overrulen bij belangrijke beslissingen. 'Plannen gebaseerd op overdreven optimistische overtuigingen zorgen voor slechte beslissingen en zullen onvermijdelijk leiden tot slechtere uitkomsten dan realistische overtuigingen,' voegde Dr. Dawson toe.
Beslissingen over grote financiële kwesties zoals werkgelegenheid, investeringen of besparingen en elke keuze die risico en onzekerheid met zich meebrengt, waren bijzonder vatbaar voor dit effect en hadden ernstige gevolgen voor individuen. 'Onrealistisch optimistische financiële verwachtingen kunnen leiden tot buitensporige consumptieniveaus en schulden, evenals onvoldoende besparingen. Het kan ook leiden tot een overdaad aan bedrijfsstart-ups en daaropvolgende mislukkingen. De kansen om een succesvol bedrijf te starten zijn klein, maar optimisten denken altijd dat ze een kans hebben en beginnen bedrijven die gedoemd zijn te mislukken,' zei Dr. Dawson.
De studie - 'Looking on the (B)right Side of Life: Cognitive Ability and Miscalibrated Financial Expectations' - nam gegevens uit een Britse enquête van meer dan 36.000 huishoudens en keek naar de verwachtingen van mensen over hun financiële welzijn en vergeleek deze met hun daadwerkelijke financiële uitkomsten. Het onderzoek vond dat degenen met de hoogste cognitieve vaardigheden een 22 procent toename in de kans op 'realisme' en een 35 procent afname in de kans op 'extreem optimisme' ervoeren.
'Het probleem met geprogrammeerd zijn om positief te denken, is dat het onze kwaliteit van besluitvorming nadelig kan beïnvloeden, vooral wanneer we serieuze beslissingen moeten nemen. We moeten in staat zijn om dat te overrulen en dit onderzoek toont aan dat mensen met een hoge cognitieve vaardigheid dit beter beheren dan degenen met een lage cognitieve vaardigheid'. zei hij.
'Onrealistisch optimisme is een van de meest alomtegenwoordige menselijke eigenschappen en onderzoek heeft aangetoond dat mensen consequent het negatieve onderschatten en het positieve accentueren. Het concept van 'positief denken' is bijna onbetwist verankerd in onze cultuur - en het zou gezond zijn om dat geloof te heroverwegen,' voegde Dr. Dawson toe.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties