Opinie | Moet je wel zo oud willen worden?

Opinie | Moet je wel zo oud willen worden?

Ik woon in een dorp in Noord-Holland waar de gemiddelde leeftijd behoorlijk grijs gekleurd is. Laten we het zo zeggen, als we in deze corona-tijden een klaverjasdrive organiseren, dan hebben we over een maandje nog de helft van het dorp over.

Soms dan zie ik hoogbejaarde mensen lopen, naja beter gezegd strompelen, en dan vraag ik me af waar het mis is gegaan. Liepen mensen er vroeger ook zo bij of is dit alleen iets van vandaag de dag? Ze hebben hun mond open, daar herken je ze altijd als eerste aan. En hevig schuddend zetten ze stapje voor stapje met een kromme rug waar iemand met een bochel nog jaloers op zou zijn.

Dan denk ik: 'Volgens mij kan je beter in je kist gaan liggen'. Volgens het boeddhisme is het leven al lijden, maar dit is lijden maal vijftig ongeveer. En waarom? Met welk doel? Ik weet het echt niet.

Natuurlijk is het niet zo dat je het leven volledig in de hand hebt. Misschien heb je pech gehad als je zo oud wordt met zoveel complicaties, maar grotendeels komt het ook door onze zorgmaatschappij dat we ouderen maar blijven doorbehandelen. Mijn opa (88) slikt vijftien pillen per dag, als het er niet meer zijn.

We moéten steeds maar mensen in leven blijven houden. Er wordt wel gezegd door sommige medici dat dit niet meer betaalbaar is. Dat zou een zegen zijn denk ik. Maar vooralsnog gaan we er gewoon mee door om maar levens te blijven rekken.

Als ik er nu, op 35-jarige leeftijd over denk, dan zou ik het wel prima vinden om rond mijn 80e te sterven. Waarom zou je ouder willen worden? Wat heeft dat voor zin? Het wordt met de dag beroerder natuurlijk. Op een gegeven moment is de koek op.

We moeten meer waarderen als oudere mensen niet meer doorbehandeld willen worden en de ballen hebben om de controle op te geven. Als er wat gebeurt, dan gebeurt het maar. Dat zou meer de spirit moeten zijn in plaats van die vermoeiende controle die we hedendaags zien, gereguleerd vanuit Den Haag.

Helaas was de corona-crisis een uitgelezen mogelijkheid om de touwtjes te laten vieren. Maar we hebben weer eens voor controle gekozen. Met als gevolg dat de hele economie is opgeblazen en we uiteindelijk daar in de gezondheidszorg alsnog de prijs voor gaan betalen. Want wie betaalt de gezondheidszorg? Juist de economie.

Hopelijk wordt het nog een filosofische discussie als er straks een tweede golf aan komt in de winter. Want ik wil wel weten wat er dan gaat gebeuren. Er is geen geld meer om nog een keer alles op slot te doen. Misschien dat het verstand dan naar voren komt en we eindelijk zo ver zijn om de controle los te laten. Laat dat virus maar komen, so be it! Het leven moet je accepteren en de dood ook. (foto: HarryFabel/Pixabay)

Lees meer over:
Controle Psychologie

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Studie: Hebben ouders de voorkeur voor een kind?

Broers en zussen delen een unieke band, gevormd door gedeelde herinneringen, familierituelen en af en toe een ruzie. Een nieu...

Gabor Maté: 'Des te groter het ego, des te kleiner is iemand van binnen'

In tijden van ego's als Donald Trump en Elon Musk is het soms nodig om wat meer duiding te geven. Zo doet ook Gabor Maté dit...

Wat wordt er nu precies bedoeld met volwassenheid in de psychologie?

In de psychotherapie gaat het weleens over volwassenheid en over kinderlijke gedachten c.q. gevoelens. Maar wat is nu precies...

Alexander Lowen over de relatie tussen wil en wanhoop

In het boek Vreugde: Overgave aan het lichaam heeft Alexander Lowen het onder andere over wil en over wanhoop. Te veel wil is...

Blog | Heb al veel dwanggedachten overwonnen in mijn leven

Onlangs werd ik geteisterd door twee irritante dwanggedachten. Ten eerste was ik door een slechte nacht steeds bang dat ik ni...

Lees meer