Door de langdurige lockdown en coronacrisis voelen steeds meer jongeren zich eenzaam en somber. Depressiecijfers beginnen op te lopen en jongeren vinden het moeilijk om hierover te praten en hulp te zoeken. Om jongeren door te crisis te helpen op een laagdrempelige manier zijn er steeds meer psychologen te vinden op de populaire sociale media app TikTok meldt NU.nl.
TikTok is een app waar veelal jongeren video’s plaatsen waarin ze dansen of playbacken op muziek. De app is sinds de coronacrisis enorm populair geworden; het is inmiddels een goede manier om de tijd door te komen. Het algoritme is ook zo gemaakt dat je kan blijven scrollen en er geen einde aan komt.
Lange en korte gesprekken
Maar nu wordt de app ook voor andere dingen gebruikt, om bijvoorbeeld jongeren te helpen om door deze tijd te komen. NU.nl sprak met Jongerenpsycholoog Daniëlle Verroen, zij is werkzaam op een mbo in Rotterdam. Volgens haar hebben veel van haar studenten al meerdere psychologen gehad, maar die spraken allemaal als ‘echte psychologen’. Zij hielden lange en zware gesprekken, die te lang zijn voor veel jongeren. Volgens Verroen moet je als psycholoog de taal van de jongeren spreken. ‘Jongeren houden van kort en krachtig, niet van ellenlange zware gesprekken. Je moet ze nu op een andere manier weten te bereiken.’
Psychologen op TikTok
Ook de 32-jarige psycholoog Hanan Haddouch en 25-jarige psycholoog Daisy Veenstra wilden jongeren steunen in coronatijd en maakten allebei een TikTok-account aan om contact met deze groep te krijgen. Haddouch bespreekt bijvoorbeeld onderwerpen als hoe je een depressie kunt herkennen of wat het betekent om een burn-out te hebben. Veenstra pakt het net wat anders aan en rapt in haar video’s over zelfliefde, eenzaamheid en suïcide. Volgens Haddouch kan je over alles een video maken, ook over zware onderwerpen, zolang het maar niet ongepast wordt.
Op deze manier, door wat luchtigere video’s over zwaardere onderwerpen, wordt hulp zoeken laagdrempelig. De andere manieren van hulp, bijvoorbeeld de kindertelefoon bellen of naar een psycholoog in het echte leven stappen, vinden jongeren vaak eng. Veenstra voelt zich vaak als een grote zus, waar jongeren sneller advies van aannemen dan van een vreemde professional.
Geen kant-en-klare oplossing
Niet alleen psychologen posten content over mentale gezondheidsproblemen, maar ook jongeren zelf. In video’s op de app vertellen zij hun verhalen, diagnoses, therapieën en geven ze tips. Hoewel het mooi is dat jongeren hun verhaal kunnen delen en wellicht herkenning kunnen vinden in andere video’s, heeft het ook een keerzijde. Niet alle tips werken namelijk voor iedereen waarschuwt Verroen. Hierdoor kunnen jongeren denken dat zij ‘raar’ of ‘niet meer te helpen’ zijn, omdat de tips voor hen niet werken.
Het is dus belangrijk voor de psycholoog om duidelijk te maken dat iedereen anders is en er geen oplossing of tip is die voor iedereen werkt met mentale problemen. De boodschap van de psycholoog moet altijd zijn: ‘Vind uit wie jij bent, wat bij jou past, en zoek hulp’, aldus Verroen.
(Foto: Pexels/Cottonbro)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties