De rubriek ‘Psychologie in het kort’ is in het leven geroepen om korte en krachtige berichten te delen uit de wetenschap die in onze optiek niet interessant genoeg zijn voor een heel artikel, maar wel leuke feitjes zijn.
Het onderzoek
Ooit gedacht dat de lichten gebruikt in een restaurant waar je eet je smaak veranderd? Waarschijnlijk niet, maar het blijkt tóch waar te zijn. Onderzoekers van de Maastricht University lieten proefpersonen in een restaurant dineren bij verschillende lichtsterktes. Het klinkt ongeloofwaardig, maar de deelnemers ervoeren de smaken van het eten bij gedimd licht als minder intens dan bij feller licht.
Hoe kan dit?
Eén van de onderzoekers, Kimberley van der Heijden, legt uit dat het waarschijnlijk te maken heeft met dat mensen bij fel licht meer bewust zijn van wat er op hun bord ligt en daardoor de ingrediënten intenser proeven. Een andere reden kan ook zijn dat de smaakbeleving van de mens zich aanpast aan de sterke van het licht, door de manier hoe de zintuigen in de hersenen met elkaar samenwerken.
Daarbij proef je tijdens het eten niet alleen met je mond en neus, maar ook met je ogen. Je ogen voegen extra informatie toe op het moment dat je iets eet. Van der Heijden legt uit dat de neurowetenschappers denken dat er een samenhang is tussen de intensiteit van de verschillende zintuigen. Als het licht dus feller is, en je het eten beter ziet, proef je ook fellere smaken.
(Foto: Pexels/Andrea Piacquadio)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties