Steeds meer kinderen op de IC na suïcidepoging

Steeds meer kinderen op de IC na suïcidepoging

Steeds meer kinderen krijgen te maken met psychische problemen door de corona-crisis en de lockdown. Tegen het Algemeen Dagblad vertelde Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, kinderarts van Ziekenhuis Rivierenland in Tiel en lid van het Outbreak Management Team, dat er meer kinderen in het ziekenhuis belanden na een zelfdodingspoging sinds de crisis.

Cijfers zijn er nog niet, maar volgens Illy is het een noodsignaal dat ze van de intensive care hoort en is er een duidelijke toename van het aantal kinderen dat op de intensive care beland na een zelfdodingspoging. ‘Het is het topje van de ijsberg van alle ellende die eronder ligt’, stelt Illy tegen het AD.

Bellen voor hulp 

De crisis weegt zwaar, soms zelfs te zwaar, op de schouders van kinderen en jongeren. Het niet naar school kunnen, geen sociale contacten en de structuur die compleet verdwenen is, maakt deze periode soms zelfs ondraaglijk voor de jongere generaties van de samenleving.

Dit herkent Scarlet Hemkes, woordvoerder van 113 Zelfmoordpreventie, ook. Zo vertelt ze tegen het AD dat er een toename in aantal hulpvragen. Voor de crisis waren er dagelijks zo'n driehonderd gesprekken, maar momenteel zijn het tussen de vierhonderd en vijfhonderd per dag. Dit zijn niet enkel kinderen en jongeren, maar volgens Hemkes is wel het grootste deel van een jongere leeftijd.

Niet alleen naar 113 Zelfmoordpreventie wordt meer gebeld, er wordt ook veel gebeld naar de Kindertelefoon. In de krant stelt woordvoerder Paulien Morsch dat het aantal gesprekken van 1100 naar 1400 tot 1500 per dag is gestegen. De onderwerpen die voorbijkomen zijn eenzaamheid, digitaal pesten en meer vragen over kindermishandeling.

Eetstoornissen 

Suïcide is echter niet het enige wat meer voorkomt bij kinderen tijdens de crisis. Eetstoornissen zijn namelijk ook toegenomen schrijft het AD. Er zijn gevallen van kinderen die compleet stoppen met eten en drinken en de cijfers lopen alleen maar op. In de eerste lockdown was er al een kleine toename, maar sinds de tweede lockdown is die kleine toename omgeslagen in een grote toename.

Volgens kinderarts Annemarie van Bellegem van Amsterdam UMC, landelijk de specialist in eetstoornissen bij kinderen, heeft het te maken met dat kinderen veel meer achter een beeldscherm zitten en ‘het perfecte plaatje’ dagelijks tegenkomen op het internet. Ze hebben daarbij veel minder contact met kinderen in het echte leven en spiegelen zich daarom meer aan de beelden en mensen die ze online zien.

Heropening scholen

Het opengaan van de scholen is dan ook een prioriteit voor de kinderarts en woordvoerders, maar of dit acht februari gaat gebeuren is nog de vraag. Er zit een daling in de cijfers, maar nog steeds zijn het rond de vijfduizend bestemmingen per dag en met de Britse variant is de onzekerheid alleen nog maar groter. Maar de insteek is en blijft volgens Illy dat de scholen zo snel mogelijk open moeten gaan.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113. (Foto: Pexels/Pixabay)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Studie: Hebben ouders de voorkeur voor een kind?

Broers en zussen delen een unieke band, gevormd door gedeelde herinneringen, familierituelen en af en toe een ruzie. Een nieu...

Gabor Maté: 'Des te groter het ego, des te kleiner is iemand van binnen'

In tijden van ego's als Donald Trump en Elon Musk is het soms nodig om wat meer duiding te geven. Zo doet ook Gabor Maté dit...

Wat wordt er nu precies bedoeld met volwassenheid in de psychologie?

In de psychotherapie gaat het weleens over volwassenheid en over kinderlijke gedachten c.q. gevoelens. Maar wat is nu precies...

Alexander Lowen over de relatie tussen wil en wanhoop

In het boek Vreugde: Overgave aan het lichaam heeft Alexander Lowen het onder andere over wil en over wanhoop. Te veel wil is...

Blog | Heb al veel dwanggedachten overwonnen in mijn leven

Onlangs werd ik geteisterd door twee irritante dwanggedachten. Ten eerste was ik door een slechte nacht steeds bang dat ik ni...

Lees meer