Vier tips om goed om te gaan met uitstelgedrag

Vier tips om goed om te gaan met uitstelgedrag

Ik was van plan om dit artikel te gaan schrijven, maar op het moment dat ik wil beginnen komt het om de hoek kijken: uitstelgedrag. Toch nog even koffie halen, dat ene appje lezen en dan ga ik echt beginnen. Het is ontzettend irritant, maar de drang om niet te beginnen is groter dan de drang om wel te beginnen. Over waar uitstelgedrag vandaan komt en hoe je ermee dealt.

Laten we direct beginnen, dit keer wel, met stellen dat uitstelgedrag niks te maken heeft met luiheid. Uitstelgedrag kan uit dingen voortkomen als faalangst en perfectionisme, maar ook de overtuiging dat je niet georganiseerd bent of een gebrek aan motivatie. Als dat laatste veelvuldig het geval is op je werk of school, dan moet je je misschien afvragen of je het juiste doet. En sommige dingen, denk bijvoorbeeld aan belastingaangifte, zijn gewoon vervelend, maar moeten wel gebeuren.

Het meeste uitstelgedrag komt voort uit faalangst, ook al denk je misschien van niet. Daarom is het goed om hier aan te werken. Ga eens in gesprek met een therapeut over onderliggende problematiek, of bespreek met je baas dat je onzeker bent of je het wel goed doet. Als je het helemaal niet doet, kun je immers niet op je bek gaan, zegt ons uitstelgedrag.

Hoe langer we uitstellen, hoe meer stress het ons oplevert, dus kunnen we maar beter het uitstelgedrag aanpakken. Naast bovenstaande tips zijn er ook wat meer praktische tips die je kunt toepassen om uitstelgedrag uit te stellen.

1. Knip je taak in kleinere stukjes

Waar ik zelf vaak op stuit is dat ik dingen uitstel omdat ik tegen die enorme berg werk op zie. Achteraf valt het overigens altijd mee, maar vooraf lijkt het soms bijna niet te doen. Als je het opknipt, dan is het makkelijker te doen. Schrijf stapje voor stapje op wat je moet doen in plaats van het als één joekel van een opdracht in je hoofd te houden. Dat maakt het overzichtelijk en te doen.

2. Plannen

Zonder planning zou ik echt nergens zijn geweest. Dit hoeft niet voor iedereen te gelden, maar voor mij zeker wel. Als ik dingen opschrijf, kan ik ze in eerste instantie niet vergeten en hoef ik er ook niet meer over na te denken. Daarnaast helpt het om deze dingen ook echt in te plannen, naast een hele to-do list. Een to-do list kan ik voor me uitschuiven, maar als ik een afspraak maak, kom ik deze bijna altijd na. Ook die van mezelf.

3. Definieer ‘gewoon beginnen’

‘Ik ga NU gewoon beginnen’, denk je misschien, terwijl je Instagram nog eens een keer opent. Het kan helpen om ‘gewoon beginnen’ eens tastbaar te maken. Wat moet je doen om te beginnen? Je studieboek pakken? Je computer opstarten? Iemands telefoonnummer intoetsen? Vergeet even de rest van de taak en vervang ‘gewoon beginnen’ voor de eerste stap die nodig is om te beginnen. Als je dat eenmaal hebt gedaan, gaat de rest makkelijker.

4. Neem je rust

Vind je het gek dat je last krijgt van uitstelgedrag als je al vier uur non-stop bezig bent? Dan is het misschien geen uitstelgedrag, maar een teken van je brein dat het even rust nodig heeft. Neem een kwartiertje pauze, beloon jezelf voor je werk met iets lekkers en ga daarna weer vol goede moed aan de slag.

Deze tip kun je ook serieuzer uitbreiden. Als je iemand bent die altijd rent, vliegt en in de weer is, kan het steeds groter wordende opzien tegen dagelijkse dingen een teken zijn dat je even gas terug moet nemen. Een burn-out zou op de loer kunnen liggen. Niet alles hoeft op dezelfde dag af. Ben je futloos, ongemotiveerd en ongeconcentreerd, kun je ook best een keer onder een dekentje duiken met een boek of een film en morgen weer verder zien. (Foto: magnetme / Pixabay)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Studie: Hebben ouders de voorkeur voor een kind?

Broers en zussen delen een unieke band, gevormd door gedeelde herinneringen, familierituelen en af en toe een ruzie. Een nieu...

Gabor Maté: 'Des te groter het ego, des te kleiner is iemand van binnen'

In tijden van ego's als Donald Trump en Elon Musk is het soms nodig om wat meer duiding te geven. Zo doet ook Gabor Maté dit...

Wat wordt er nu precies bedoeld met volwassenheid in de psychologie?

In de psychotherapie gaat het weleens over volwassenheid en over kinderlijke gedachten c.q. gevoelens. Maar wat is nu precies...

Alexander Lowen over de relatie tussen wil en wanhoop

In het boek Vreugde: Overgave aan het lichaam heeft Alexander Lowen het onder andere over wil en over wanhoop. Te veel wil is...

Blog | Heb al veel dwanggedachten overwonnen in mijn leven

Onlangs werd ik geteisterd door twee irritante dwanggedachten. Ten eerste was ik door een slechte nacht steeds bang dat ik ni...

Lees meer