In Rotterdam wonen ongeveer zevenduizend risicojongeren. Dit zijn jongeren tussen de twaalf en de zevenentwintig jaar die problemen ervaren op verschillende punten in hun leven. In een nieuw onderzoek, gedaan door Loes Schenk, werd gekeken hoe het sociale netwerk van jongeren zich verhoudt tot hun welbevinden. Daaruit bleek onder andere dat jongeren die sociaal meer geïsoleerd zijn ook een lager welbevinden hebben en dat zij het moeilijk vinden om steun te vragen van hun netwerk.
Op basis van onderzoek onder jongvolwassenen via De Nieuwe Kans, een hulporganisatie, kon Schenk de conclusie trekken dat jongeren waarvan de sociale netwerken gekenmerkt worden door sociale isolatie, gebrek aan familiecontact en belemmerende contacten, ook vaker een lager welbevinden hebben. Vervolgens ging Schenk in gesprek met de jongeren en daaruit bleek dat ze hun eigen netwerk ook niet te veel willen belasten, omdat ze het gevoel hebben dat ze tot last zijn als ze om hulp vragen. Wel hebben ze een grote behoefte aan praktische ondersteuning.
En dus onderzocht Schenk als volgende hoe formele mentorprogramma’s tot hulp kunnen zijn, omdat hier een grote behoefte naar is. In Rotterdam zijn er een aantal verschillende; Mentoren op Zuid en Rotterdam Douwers. Mentoren op Zuid bestaat uit een team van studenten die leerlingen wekelijks coachen en begeleiden op school. Rotterdam Douwers zicht zich op meerderjarige jongeren waarbij Rotterdammers zich belangeloos inzetten door jongeren te ondersteunen in het vinden van meer structuur en een weg te vinden in het web van werk, school en hulpverlening. Uit haar onderzoek bleek dat hulp zoals Mentoren op Zuid en Rotterdam Douwers een goede ervaring kan zijn voor de jongeren, maar jongeren moeten zich wel begrepen voelen.
Individu
Er moet daarom wel altijd rekening gehouden met bepaalde kenmerken en vooral met de behoeften van de jongeren. Schenk legt uit dat jongeren boven de achttien vaak meer behoefte hebben aan instrumenteel contact en niet perse een sterke emotionele band. Zij hebben hulp nodig met werk of met het aanvragen van een uitkering, terwijl jongeren onder de achttien meer behoefte hebben aan juist die sterke emotionele band.
Sociale steun uit het netwerk van deze risicojongeren kan een cruciale rol spelen in een succesvolle deelname aan de maatschappij en kan jongeren stimuleren gebruik te maken van hun talenten en vaardigheden. Vaak krijgen deze jongeren echter minder steun uit hun eigen netwerk die aanwezige risicofactoren, zoals een moeilijke thuis- of schoolsituatie, kunnen compenseren. Daarom is de hulp van externe organisaties, die goed kijken naar elk individu, zo belangrijk voor deze groep. (Foto: Pexels/Elijah O'Donnell)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties