Hoewel het niet het aardigste is in de wereld, doen mensen het wel veel: roddelen. Over anderen praten is sowieso iets wat mensen graag doen, zowel in positieve als negatieve zin, maar waarom doen mensen dit? Waarom roddelen we zo graag?
Motieven voor roddelen
De twee meest prominente redenen dat mensen roddelen is om wraak te nemen en omdat roddelen hen het gevoel geeft dat zij geheime informatie over een ander bezitten, wat een gevoel van macht geeft. Het roddelen om wraak te nemen gaat als volgt in zijn werk: mensen die een persoon niet mogen, gaan op zoek naar andere mensen die een wederzijdse afkeer van die persoon hebben. De daaropvolgende gesprekken gaan over negatieve evaluaties van die persoon en hierdoor wordt de afkeer van het doelwit bevestigd en bekrachtigd.
De meeste mensen roddelen echter omdat roddelen plezierig is, vanwege het gevoel van macht dat het hen geeft. Praten over andere mensen geeft een individu een gevoel van opluchting omdat hij of zij niet dezelfde calamiteiten meemaakt. Mensen willen gezien worden als degenen die op de hoogte zijn als het gaat om de laatste roddels over anderen. Als kennis macht is, dan is roddel macht met een turbo. Om hun macht te tonen en hun ego te versterken, moeten mensen de informatie delen met andere individuen.
Bewust of onbewust
Roddelen gaat vanzelf en gebeurt meestal bijna onbewust om routineactiviteiten te doorbreken of gewoon om gesprekken op te fleuren. Sociale media zijn een ideaal platform voor roddels. Opmerkingen over een persoon worden anoniem gepost. Roddels op sociale media zijn vaak schadelijker omdat de negatieve informatie een groot publiek bereikt en lang zichtbaar blijft.
Effecten van roddelen
Naar de effecten van roddelen is veel onderzoek naar gedaan. Ook Xiaozhe Peng en zijn onderzoeksteam deden in 2015 onderzoek naar het effect op de hersenen van het fenomeen roddelen. Mensen die ofwel positieve, ofwel negatieve roddels over zichzelf hoorden, vertoonden meer activiteit in de prefrontale cortex van hun hersenen, die mensen helpt bij het navigeren in complexe sociale gedragingen. Deze reactie trad ook op wanneer de deelnemers negatieve roddels in het algemeen hoorden. Dit onderzoek toont aan dat mensen er sociaal bij willen horen, en dat ze ook willen dat anderen hen in een positief daglicht zien.
Peng en zijn mede-onderzoekers vonden ook dat het beloningscentrum in de hersenen actief raakte in reactie op negatieve roddels over beroemdheden, wat aantoont hoe schandalen over beroemdheden de interesse van mensen wekken. Daarnaast toonde de situatie, zoals verwacht, ook aan dat mensen zich gelukkiger voelden wanneer ze positieve roddels over zichzelf hoorden en zich meer opgewonden voelden wanneer ze negatieve roddels over zichzelf hoorden.
Omdat roddelen dus wordt beloond, zullen mensen niet snel stoppen met roddelen. Het is ook iets heel menselijk om te willen praten over anderen, waardoor het moeilijk is om het uit het gedrag van de mens te krijgen. Geheel stoppen met roddelen zal er dus niet snel aankomen voor de mens.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties