Zo onstaat introjectie en zo lost een therapeut het op middels CGT

Zo onstaat introjectie en zo lost een therapeut het op middels CGT

Psychotherapeute Keven Duffy geeft op PsychologyToday.com middels cognitieve-gedragstherapie een advies om met je innerlijke criticus om te gaan. Ze stelt dat als deze te sterk is, het kind introjectie heeft toegepast vanuit de ouder naar zichzelf. Introjectie is een afweermechanisme die door Sigmund Freud is geïntroduceerd in de psychologie.

Ze geeft als voorbeeld dat ze cliënten had die zichzelf over de kop hebben gewerkt. Bijvoorbeeld Sarah, die had geïnternaliseerd dat ze nooit genoeg deed en ze kon geen klanten afwijzen. Dan zei ze tegen zichzelf 'dat ze een teleurstelling' was. Een andere cliënte, was cum laude afgestudeerd maar hield zichzelf voor dat ze nog steeds 'dik en lui' was, iets wat haar ouders ooit tegen haar hadden gezegd.

Duffy probeert middels therapie patiënten als deze uit de vicieuze cirkel van zelfhaat te halen. 'Introjectie, een Freudiaans afweermechanisme, treedt op wanneer een persoon, vaak als kind, de geprojecteerde gevoelens, overtuigingen en houdingen van kritische of afwijzende ouders internaliseert—zo sterk dat ze zich onbewust met de negatieve introjecten identificeren en het opnemen als onderdeel van hun zelfbeeld', schrijft Duffy.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Een te sterke interne criticus kan volgens haar tot een depressie leiden. Om het tij te keren, gebruikt ze naar eigen zeggen cogtitieve gedragstherapie, waarbij ze in de eerste stap probeert te herkennen wat de interne criticus doet. Het riedeltje herkennen, uitdagen en verbanden leggen met waar het vandaan komt hoort in deze stap.

'Maar toen we dieper ingingen, legde ze uit dat hoewel haar ouders nooit direct zeiden dat zij en haar broer teleurstellingen waren, ze onuitgesproken teleurstelling uitstraalden, wat beide kinderen voelden', schrijft Duffy over Sarah. Bij de andere clienten kwam een zelfde verband met vroeger naar voren.

'Jessica herinnerde zich dat haar moeder aan iedereen die het wilde horen vertelde dat als ze harder had gewerkt, ze een perfecte SAT-score zou hebben behaald. Haar vader kneep altijd in haar buik toen ze op de basisschool zat, wat impliceerde dat ze moest afvallen', aldus Duffy op PsychologyToday.com.

In de tweede en derde stap van de therapie wordt gecheckt of de gedachten en het gedrag kloppen. Is Sarah echt een teleurstelling als ze klanten afwijst? En tot slot in de derde stap wil de therapeut dat ze opschrijven wat de oude en de nieuwe gedachten zijn. Zo kunnen de patiënten afstand nemen van wat ze hebben geïnternaliseerd. 'In de loop van de tijd beginnen onze hersenen automatisch de zelf kastijdende gedachten te herkennen en te vervangen door meer accurate zelfbeoordelingen', schrijft Duffy.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Gabor Maté: 'Des te groter het ego, des te kleiner is iemand van binnen'

In tijden van ego's als Donald Trump en Elon Musk is het soms nodig om wat meer duiding te geven. Zo doet ook Gabor Maté dit...

Wat wordt er nu precies bedoeld met volwassenheid in de psychologie?

In de psychotherapie gaat het weleens over volwassenheid en over kinderlijke gedachten c.q. gevoelens. Maar wat is nu precies...

Alexander Lowen over de relatie tussen wil en wanhoop

In het boek Vreugde: Overgave aan het lichaam heeft Alexander Lowen het onder andere over wil en over wanhoop. Te veel wil is...

Blog | Heb al veel dwanggedachten overwonnen in mijn leven

Onlangs werd ik geteisterd door twee irritante dwanggedachten. Ten eerste was ik door een slechte nacht steeds bang dat ik ni...

Studie: Risico op mishandeling door partner neemt toe bij trauma uit kindertijd

Mensen die in hun jeugd fysiek, seksueel of emotioneel zijn mishandeld hebben een grotere kans om op latere leeftijd mishande...

Lees meer