Opinie | Beschadiging van Hans Kraaij jr. pijnlijk duidelijk gemaakt

Opinie | Beschadiging van Hans Kraaij jr. pijnlijk duidelijk gemaakt

Ik kijk altijd graag Veronica Inside, het best bekeken voetbalpraatprogramma van Nederland. Daar zitten drie heren die hun mening over van alles en nog wat geven. Dat zijn twee zelfverzekerde mannen en soms schuift Hans Kraaij jr. aan. Hij is echter erg onzeker. Ik vroeg me altijd af waarom.

Natuurlijk wist ik het antwoord wel. Daar heb ik genoeg boeken over gelezen in de psychologie en heb zelf ook al jaren psychologie-analyse achter de rug. Maar het 'bewijs' was er nooit, behalve in de uitzending van afgelopen maandag.

Kraaij gaf aan dat hij zich nogal stoorde aan de interviews die hij met bondscoach Louis van Gaal heeft gehad. Hij vond hem altijd 'boos'. Van Gaal vernederde hem ook altijd met zijn dominante gedrag en deed alsof Kraaij 'dom' was. Maar Kraaij was niet bij machte om de pedante houding van Van Gaal aan te pakken.

Kraaij zei maandag dat zijn vader ook al die interviews met hem bekeek. Kennelijk wond Kraaij jr. zich altijd op over Van Gaal, maar dan vooral achter de schermen als hij in gesprek was met zijn vader. Want hij zei dat zijn vader tegen hem zei 'dat hij rustig moest blijven'. Waarom moet Kraaij rustig blijven als iemand anders hem zo vernederd? Dat is precies de reden waarom hij onzeker (lijkt) te zijn.

De crux zit hem in de ouder-kind relatie waarbij de vader van Kraaij de woede van zijn zoon niet serieus neemt. Door te zeggen 'dat hij rustig' moet doen wijst hij zijn gevoelens af en voelt Kraaij jr. zich niet gezien. Hierdoor weet Kraaij jr. de rest van zijn leven niet meer wanneer hij wel en niet zijn gevoelens mag uiten en dat maakt hem onzeker en kan dit zelfs bij veelvuldig niet uiten tot een depressie leiden.

Helaas maakt Johan Derksen, die naast hem zit in het voetbalpraatprogramma, vaak misbruik van de onzekerheid van Kraaij. Hij vernedert hem vaak door te zeggen dat dingen die hij stelt 'onzin' is of dat het 'kroegpraat' is. Kraaij wordt soms boos, maar nooit echt boos, altijd met de rem er op, waardoor Derksen er altijd mee door kan gaan. Dat is pijnlijk om te zien.

In de psychologie noemen ze mensen als Kraaij emotioneel verwaarloosd en beschadigd. Sommige experts spreken zelfs van kindermishandeling. Een psycholoog zou gaan graven in zijn verleden en de ouder-kind relatie gaan bestuderen. Om bewijzen te vinden dat hij in het verleden niet serieus is genomen met zijn gevoelens. Als dat eenmaal is gevonden, moet de patiënt duidelijk gemaakt worden dat zijn relatie met zijn ouders de basis is voor relatie met andere mensen en dat dit patroon zich steeds zal herhalen als hij in contact komt met anderen (Derksen en Van Gaal bijvoorbeeld bij Kraaij jr.).

Helaas zullen de meeste mensen nooit zo ver komen. Die blijven hun hele leven in onzekerheid, zich niet bewust zijn van wat er is gebeurd en zoals Kraaij onwetend blijven opboksen tegen andere mensen. Dat is een pijnlijke constatering, maar helaas wel waar, als je goed om je heen kijkt.

Reden genoeg om vaker IndeSpiegel.nl te bezoeken. Hopelijk wordt Kraaij een vaste bezoeker.

Boekentip:
-Het drama van het begaafde kind van Alice Miller.

Kraaij jr. over Van Gaal

[social-post platform="youtube" id="F3hdoDjm5MY"]

Lees meer over:
algemeen Onzekerheid

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Studie: Hebben ouders de voorkeur voor een kind?

Broers en zussen delen een unieke band, gevormd door gedeelde herinneringen, familierituelen en af en toe een ruzie. Een nieu...

Gabor Maté: 'Des te groter het ego, des te kleiner is iemand van binnen'

In tijden van ego's als Donald Trump en Elon Musk is het soms nodig om wat meer duiding te geven. Zo doet ook Gabor Maté dit...

Wat wordt er nu precies bedoeld met volwassenheid in de psychologie?

In de psychotherapie gaat het weleens over volwassenheid en over kinderlijke gedachten c.q. gevoelens. Maar wat is nu precies...

Alexander Lowen over de relatie tussen wil en wanhoop

In het boek Vreugde: Overgave aan het lichaam heeft Alexander Lowen het onder andere over wil en over wanhoop. Te veel wil is...

Blog | Heb al veel dwanggedachten overwonnen in mijn leven

Onlangs werd ik geteisterd door twee irritante dwanggedachten. Ten eerste was ik door een slechte nacht steeds bang dat ik ni...

Lees meer