De Bakonzo, een volk dat leeft aan de rand van de bergen in West-Oeganda, leven in onzekere tijden. De klimaatverandering tast hun leefgebied zo snel aan dat het mogelijk zelfs hun religie in gevaar brengt.
De Bakonzo hangen een bepaald natuurgeloof aan; ze leven onder aan een bergketen in het westen van Oeganda. Voor de Bakonzo zijn de rivieren en watervallen in het gebied heilig, maar door de klimaatverandering smelt het ijs boven de berg té snel, waardoor de rivieren en watervallen in de toekomst wellicht in zijn geheel kunnen verdwijnen of verplaatsen. Waarmee dus ook een natuurgodsdienst zou verdwijnen uit de wereld.
De klimaatverandering veroorzaakt dus voor de Bakonzo verscheidene problemen. Niet alleen wordt hun leven bedreigd, immers het opdrogen van de rivieren zou het gebied minder vruchtbaar maken, maar het bedreigt ook hun cultuur. Een cultuur die honderden jaren oude wortels en tradities heeft.
Door de flinke toename van water in het gebied, door zowel de rappe stijging van het smeltende ijs en de enorme regenvallen, vonden er vorig jaar veel aardverschuivingen plaats in het gebied. Rivieren traden buiten hun oevers en meer dan 100.000 mensen moesten hierdoor hun huis en haard achterlaten.
Het afgelopen decennium neemt het aantal overstroming steeds meer toe, wat veroorzaakt wordt door de klimaatverandering. De leefgebieden worden door overstromingen flink aangetast, de rivierlopen worden flink aangetast hierdoor waardoor sommige watervallen verdwijnen. Waardoor de Bakonzo niet alleen moeten vrezen voor hun eigen welzijn, maar ook de ondergang van hun eigen goden meemaken. (Jorgen Christian Wind Nielsen/Pixabay)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties