In de psychologie verwijst het concept 'behoeften' naar fundamentele psychologische of fysiologische vereisten die essentieel zijn voor het welzijn, de ontwikkeling en het functioneren van individuen. Deze behoeften variëren van basisfysiologische vereisten, zoals voeding, water, en onderdak, tot complexere psychosociale verlangens, zoals erkenning, zelfverwezenlijking, en liefde. Het bevredigen van deze behoeften wordt gezien als cruciaal voor de mentale gezondheid, motivatie, en algehele levenskwaliteit van een persoon.
Lees al het laatste nieuws over Behoeften
Een van de meest invloedrijke theorieën over menselijke behoeften is de hiërarchie van behoeften van Abraham Maslow, gepresenteerd in de vorm van een piramide. Volgens Maslow zijn de meest fundamentele behoeften fysiologisch van aard (zoals honger en dorst) en moeten deze eerst worden bevredigd voordat hogere psychologische behoeften, zoals veiligheid, liefde/belonging, waardering, en uiteindelijk zelfactualisatie, kunnen worden nagestreefd. Maslow suggereerde dat het onvermogen om aan deze basisbehoeften te voldoen, kan leiden tot ernstige psychologische problemen en belemmeringen in persoonlijke groei en ontwikkeling.
Behoeften in de psychologie worden ook bestudeerd binnen het kader van motivatietheorieën, die onderzoeken hoe verschillende soorten behoeften individuen aanzetten tot handelen. Behalve Maslow hebben andere theoretici, zoals Deci en Ryan met hun zelfdeterminatietheorie, de nadruk gelegd op de belangrijke rol van intrinsieke versus extrinsieke motivatie en de fundamentele psychologische behoeften aan autonomie, competentie, en verbondenheid. Deze moderne perspectieven benadrukken het belang van het vervullen van zowel fysieke als psychologische behoeften voor het bereiken van een gezond, productief en vervuld leven.