Gibbon lijdt onder ontbossing in Thailand, maar er is nog hoop

Gibbon lijdt onder ontbossing in Thailand, maar er is nog hoop

De gibbon heeft het zwaar te verduren door de ontbossing in Thailand. Daarom is er een centrum, The Gibbon Project, opgezet om gibbons die zijn gevonden of wees zijn geworden weer terug in het wild los te kunnen laten. Ook belanden gibbons in de toeristenindustrie, waar ze alcohol of andere dingen moeten nuttigen.

Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat de toeristen weg blijven uit Thailand en dat gibbons, die voor entertainment zijn gebruikt, massaal worden gedumpt. Die komen uiteindelijk bij The Gibbon Project terecht, waar ze jaren gesterkt moeten worden tot ze, mits goed genoeg, weer in het wild losgelaten kunnen worden.

In heel Zuidoost Azië zijn meer dan tien centra zijn om gibbons te rehabiliteren. In de afgelopen jaren zijn al meer dan 150 gibbons weer losgelaten. 'We zien liever een gibbon vijf jaar in het wild dan 40 jaar in een kooi', reageert Edwin Wiek opgetogen namens Wildlife Friends Foundation Thailand in de NY Times. Wiek heeft met zijn centrum ook veertien eilanden in een meer gemaakt waar gibbons kunnen leven. Ze haten water, dus ze blijven op het eiland.

Niet alle gibbons zitten er om te springen om in het wild losgelaten te worden. Er zijn gibbons die liever opgesloten zitten. Gibbon Bo is al meerdere keren teruggekeerd naar het centrum en gaat voor zijn kooi wachten dan. 'We openen de deur, en hij gaat er weer in', zegt Thanaphat Payakkaporn, secretaris van Wild Animal Rescue Foundation of Thailand, droogjes.

Gibbon lijdt onder ontbossing in Thailand, maar er is nog hoop

Er is ook kritiek op het project. Sommige experts vinden dat er beter tijd besteed kan worden aan het tegenaan van de ontbossing in plaats van het rehabiliteren van de gibbons. Daarnaast moet een gezonde gibbon-populatie uit minimaal 200 gibbons bestaan. Critici zijn bang dat er te veel inteelt zou ontstaan en dat dit de gezondheid van populatie gaat schaden op de lange termijn.

De gibbon is net als de orang-oetang de enige aap die ook echt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië vandaan komt. De aap is erg behendig in de bomen en kan met een snelheid van 35 km/u door de bossen heen slingeren. Zijn krachtige armen zijn langer dan zijn benen. Er bestaan zeventien soorten gibbons in vier geslachten.

Onder dit artikel staat een video, in 2014 opgenomen, waarin duidelijk is wat er onder andere gebeurd in de entertainmentindustrie en met stropers inzake de gibbons, (foto: Musicaline/Wiki Commons)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Heeft psychiater Jim van Os gelijk of zit hij er naast met toenemende problemen jeugd?

Jim van Os, een bekende hoogleraar psychiatrie in Nederland, schreef afgelopen weekend in het NRC een alarmerend artikel same...

Onderzoek: Timing van stress in jeugd van invloed op grotere kans op angststoornis

Onderzoek laat zien dat jongeren die te maken krijgen met tegenslagen zoals traumatische of stressvolle gebeurtenissen (in he...

Waarom sommige mensen werk-verslaafd zijn en hoe het doorwerkt in de familie

Sommige mensen werken zich een slag in de rondte en hebben daardoor amper vrije tijd. Ook als ze een familie hebben, dan hebb...

Gemiddeld zijn betekent vrij zijn van te hoge verwachtingen

Vaak worden we op allerlei plekken gehersenspoeld dat 'we uniek zijn', dat we moeten presteren, actief moeten zijn etc. Maar...

Wat bedoelt Alexander Lowen met de term ego imago?

In het boek The Betrayal of the Body (1967) introduceert Alexander Lowen een interessante term die hij ego imago noemt. Sommi...

Lees meer