Een van de laatste Aziatische regenwouden dreigt te verdwijnen nu steeds meer grond van het bos wordt opgeofferd voor palmoliebomen. Het gaat om het regenwoud in Papua (Nieuw Guinea) in Indonesië. De Zuid-Koreaanse palmoliegigant Korindo houdt huis in het regenwoud en benaderde zes jaar geleden de bewoners van het land.
Ze werden onder dwang van de politie bezocht en er werd ze duidelijk gemaakt dat ze niet konden zeggen 'hoe het zou aflopen' als ze het bod van 100.000 rupies niet zouden accepteren, zo zegt Petrus Kinggo tegen de BBC. Zijn voorouders woonden honderden jaren in het regenwoud en behoorden bij de Mandobo-stam.
Indonesië is de grootste exporteur van palmolie ter wereld en Papua het gebied waar nu de meeste bomen worden gepland. Hierdoor is dit misschien wel het stuk land geworden waar de meeste bomen verdwijnen op dit moment in de wereld. Daarnaast gebruiken ze agressieve methoden, waarbij het bos stiekem wordt verbrand. Dit wordt echter ontkend. Er zou in Zuidoost-Azië in 2015 in een paar maanden meer koolmonoxide in de lucht zijn gekomen door branden dan de hele Amerikaanse economie heeft gedaan in dat jaar.
Derek Ndiwaen, ook lid van de Mandobo-stam, heeft ook geld aangenomen van Korindo. Zijn zus vertelt dat hij is overleden na een conflict over een deal. De familie is er niet beter op geworden. 'Het woud is weg en we leven in armoede. Je zou zeggen dat we na de verkoop een goed leven moeten hebben, maar dat is niet zo', aldus Elisabeth.
Kinggo heeft na zijn deal ook niet veel geld meer over, zijn familieleden hebben ook geld ontvangen. Hij vecht nu voor een ander stuk land van de stam waar Korindo haar peilen op heeft gericht. Kinggo baalt ervan dat de regering ze niet adviseert en - sterker nog - onder druk zet om de deal te tekenen met de palmoliegigant. 'In mijn hart weet ik dat ik iets fout heb gedaan', baalt hij nog steeds van de verkoop van het land. (foto: WidodoMargotomo/WIki Commons)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties