Onderzoek heeft uitgewezen dat de opwarming van de aarde voor sommige zeedieren het leven al niet mogelijk maakt en ze daarom hun biezen moeten pakken. Men heeft gekeken naar het leven van 50.000 soorten (waaronder walvissen en kwallen) tussen 1999 en 2015 en constateert dat zeedieren wegtrekken van de warmte.
Met een aarde die nog steeds aan het opwarmen is verwachten de onderzoekers dat er nog meer soorten van zeedieren weg zullen trekken uit de warmere wateren bij de evenaar. Zeedieren die dichtbij de bodem leven, waar het kouder is, zijn niet in aantallen soorten afgenomen.
Professor David Schoeman, co-auteur en werkzaam voor de University of the Sunshine Coast, laat aan The Guardian weten dat het afnemen van de soorten veel effect kan hebben voor de voedselketen omdat sommige dieren nu geen voedsel meer kunnen vinden. 'De zeedieren zijn niet uitgestorven, maar ze zijn weggetrokken van de tropische gebieden.'
'Het gaat niet alleen om de opwarming van de aarde op het gebied van temperatuur, maar dit zijn ook gebieden waar hittegolven in het water vaker voorkomen en sterker worden. Die zijn deels verantwoordelijk voor het vertrekken van sommige soorten'. Volgens de wetenschappers verplaatsen zeedieren zich sneller om de warmte te ontlopen dan de dieren op het land, terwijl de opwarming in de zee minder snel gaat dan op het land.
Schoeman wijst erop dat er echt actie nodig is om verdere schade aan de natuur en biodiversiteit te voorkomen. 'We moeten nu aan de knoppen draaien. Klimaatverandering is in volle gang en we zijn al massale verandering in biodiversiteit wat ons ook allemaal raakt. Ik ben nerveus over waar dit allemaal gaat eindigen.'
Vertrek uit tropen geen verrassing
Volgens professor Ove Hoegh-Guldberg, werkzaam als zee bioloog voor de University of Queensland, hebben de wetenschappelijke modellen in het verleden het vertrek van sommige soorten uit de tropische wateren al voorspeld. 'Je gaat hier rijkdom aan soorten verliezen op deze plaatsen', aldus de man die niet betrokken is bij het onderzoek.
Hij vreest dat het evenwicht in de oceaan op deze plaatsen verstoort raakt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat prooidieren zich niet in hetzelfde tempo verplaatsen als roofdieren. Hiermee ontstaat een disbalans. Ook gaan er zeedieren naar gebieden waar ze niet eerder leefden, oftewel je krijgt een forse verandering in de ecologie van de wateren.
Een ander probleem is dat de oceaan niet alleen opwarmt, maar ook verzuurt en dat er minder zuurstof aanwezig is in vergelijking met vroeger. Tezamen met de opwarming kan dit ervoor zorgen dat mensen die in de buurt van de evenaar wonen en afhankelijk zijn van de zeedieren moeite gaan krijgen om voedsel te vinden of bijvoorbeeld op termijn hun werk als visser niet meer uit kunnen oefenen. (foto: Unsplash/NOAA)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties