Welke dieren zullen de klimaatverandering overleven?

Welke dieren zullen de klimaatverandering overleven?

De klimaatverandering verergert problemen zoals het verlies van leefgebied en temperatuurschommelingen die veel diersoorten al flink in de problemen heeft gebracht. De grote wetenschappelijke vraag is dan ook of men kan ontdekken welke dieren zich wél kunnen aanpassen én dus zullen overleven. Onderzoekers van de McGill universiteit menen deze vraag te kunnen beantwoorden.

De onderzoekers kunnen met behulp van onder andere DNA-sequencing laten zien dat sommige vissen, zoals een stekelbaars, zich zeer snel kunnen aanpassen aan extreme seizoensveranderingen. De McGill-onderzoekers menen dat hun bevindingen kunnen helpen de evolutionaire toekomst van dierpopulaties te voorspellen.

Om natuurlijke selectie in actie te bestuderen, volgden de onderzoekers zes populaties van drievoudige stekelbaarsvissen voor en na seizoensveranderingen in hun omgeving, met behulp van genoomsequencing. Stekelbaarzen die in verschillende riviermondingen langs de kust van Californië worden aangetroffen, bieden een zeldzame gelegenheid om natuurlijke selectie in 'het wild' te bestuderen - dus niet in een gecontroleerde, veilige omgeving.

Seizoensveranderingen als gevolg van natte winters en droge zomers resulteren in drastische verschuivingen in de habitatstructuur en de balans van zout versus zoet water, en alleen vissen die deze snelle veranderingen kunnen verdragen, overleven het volgende seizoen.

De onderzoekers ontdekten bewijs van genetische veranderingen die werden aangedreven door de seizoensgebonden verschuivingen in de habitat die de ontdekte verschillen weerspiegelden tussen reeds lang bestaande zoet- en zoutwaterpopulaties.

'Deze genetische veranderingen vonden plaats in onafhankelijke populaties gedurende één seizoen, wat duidelijk maakt hoe snel de effecten van natuurlijke selectie kunnen worden gedetecteerd', aldus Alan Garcia-Elfring, een van de McGill-onderzoekers .

Het onderzoek onderstreept het belang van het bestuderen van soorten in dynamische omgevingen, zoals riviermondingen, om een ​​beter begrip te krijgen van hoe natuurlijke selectie werkt. In verder onderzoek zijn ze van plan te onderzoeken hoe herhaalbaar de waargenomen genetische verschuivingen zijn, door te testen of ze jaar na jaar verschijnen. Dit zou hun vermogen aantonen om op betrouwbare wijze de evolutionaire toekomst van deze populaties te voorspellen. (Gerd Altmann/Pixabay)

Lees meer over:
dieren klimaat

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Wat bedoelt Alexander Lowen met de term ego imago?

In het boek The Betrayal of the Body (1967) introduceert Alexander Lowen een interessante term die hij ego imago noemt. Sommi...

Video | Otto Kernberg, een introductie in de psycholanalyse

Leuke video waarin Otto Kernberg, behorend tot de Objectrelatietheorie en op moment van schrijven maar liefst 96 jaar oud, ee...

Hoe moeders een negatief effect kunnen hebben op het beeld van dochters over hun lichaam

Sophie S. Whynacht schreef eind 2024 een interessant artikel op PsychologyToday over de relatie tussen wat de moeder van haar...

Onderzoek: Mensen in achtergestelde buurten hebben grotere kans op dementie

Een nieuwe studie, gepubliceerd op 26 maart 2025 in Neurology, toont aan dat mensen die in meer achtergestelde buurten wonen...

Video | Porges over hoe hij op de Polyvagaal theorie-kwam

In deze video legt Stephen Porges, oprichter van de Polyvagaal-theorie, hoe hij bij de theorie is gekomen. Porges vergeleek o...

Lees meer