Als iemand Alzheimer krijgt, sterven er in de hersenen neuronen af. Grotendeels verantwoordelijk voor het afsterven van neuronen zijn bepaalde eiwitafzettingen in de hersenen van getroffen personen. Wetenschappers van het DZNE hebben in een nieuwe studie ontdekt dat een regelmatig mediterrane voedingspatroon met relatief meer inname van groenten, peulvruchten, fruit, granen, vis en enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals uit olijfolie, bescherming kan bieden tegen eiwitafzettingen in de hersenen en hersenatrofie.
Aan het onderzoek namen 512 proefpersonen mee, allemaal met een gemiddelde leeftijd van rond de zeventig jaar. 169 van hen waren cognitief gezond, terwijl van 343 werd vastgesteld dat zij een hoger risico liepen de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen.
De deelnemers vulden eerst een vragenlijst in waarin ze aangeven welke porties van 148 verschillende voedingsmiddelen ze in de afgelopen maanden hadden gegeten. Degenen die vaak gezonde voedingsmiddelen aten die typisch zijn voor het mediterrane dieet, zoals vis, groenten en fruit, en slechts af en toe voedingsmiddelen zoals rood vlees aten, scoorden hoog op een schaal. De onderzoekers analyseerden vervolgens regelmatig tijdens het onderzoek of de deelnemers een mediterraan dieet volgden en of dit een invloed zou kunnen hebben op de gezondheid van de hersenen.
Positieve verbanden
De wetenschappers onderzochten vervolgens de hersenatrofie (verlies van hersenweefsel): ze maakten hersenscans met een MRI om het hersenvolume te bepalen. Bovendien ondergingen alle proefpersonen verschillende neuropsychologische tests waarbij cognitieve vaardigheden zoals geheugenfuncties werden onderzocht.
Daaruit bleek dat de deelnemers die zich niet aan het mediterrane dieet hielden ook slechter presteerden dan degenen die regelmatig vis en groenten aten. ‘Er was ook een significant positief verband tussen een nauwere naleving van een mediterrane dieet en een groter volume van de hippocampus. De hippocampus is een gebied in de hersenen dat wordt beschouwd als het controlecentrum van het geheugen. Het krimpt vroeg en ernstig bij de ziekte van Alzheimer’, verklaarde Tommaso Ballarini, PhD, postdoctoraal medewerker in de onderzoeksgroep van Michael Wagner en hoofdauteur van de studie.
Vervolgstudie nodig
Na de resultaten van het onderzoek is het mogelijk vast te stellen dat het mediterrane dieet de hersenen beschermt tegen eiwitafzettingen en hersenatrofie die geheugenverlies en dementie kunnen veroorzaken. Maar hoe dit precies werkt biologisch gezien, moet in vervolgstudies worden vastgesteld. Daarom gaan de onderzoekers ook door en starten ze met een vervolg onderzoek. Dezelfde proefpersonen worden over vier á vijf jaar opnieuw onderzocht. Er zal dan gekeken worden naar hoe hun voeding - mediterraan of ongezond - de hersenveroudering na verloop van tijd beïnvloedt. (Foto: Pexels/Los Muertos Crew)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties