Geen concentratie? Onderzoek toont aan dat een fysieke activiteit daarbij kan helpen

Geen concentratie? Onderzoek toont aan dat een fysieke activiteit daarbij kan helpen

We hebben het afgelopen jaar meer thuis gezeten dan ooit. Urenlang geconcentreerd naar een beeldscherm kijken met allerlei afleidingen van je eigen huis om je heen, is niet het makkelijkst. Toch zijn er simpele dingen die kunnen helpen om je concentratie een boost te geven, bijvoorbeeld lichaamsbeweging, meldt The Conservation.

Om een goede concentratie te hebben, moeten twee belangrijke aspecten van het cognitief functioneren optimaal werken. De eerste is aanhoudende aandacht, waarbij we ons een langere tijd op bepaalde stukjes informatie kunnen concentreren. De tweede is de uitvoerende functie, dat is ons vermogen om op een complex niveau te denken en beslissingen te nemen.

Lichaamsbeweging kan hierbij helpen, volgens verschillende onderzoeken. Maar op welke manier? De meeste onderzoeken naar de effecten van lichaamsbeweging op de concentratie zijn gedaan naar jongeren op scholen. Dit komt waarschijnlijk door het duidelijke effect dat concentratie heeft op academische prestaties, met als hoofdprioriteit het verbeteren van academische prestaties en examenresultaten.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat periodes van fysieke activiteit, zoals een rondje lopen of hardlopen in de pauze, een positief effect hebben op de concentratie bij jongeren. Dit effect is aangetoond na verschillende vormen van fysieke activiteit, waaronder wandelen, hardlopen en teamspellen. Echter duurt dit effect meestal maar één uur en is het dus belangrijk om tijdens de schooldag, regelmatig actief te zijn. Een andere interessante ontdekking is dat jonge mensen met een hogere conditie een betere concentratie vertonen in vergelijking met kinderen met een lagere conditie.

Hoewel er bij volwassenen minder bewijs is, zijn er alsnog onderzoeken die aantonen dat acute periodes van fysieke activiteit, zoals twintig minuten wandelen of hardlopen, de concentratie tot één uur later verbeteren. Studies hebben ook aangetoond dat mensen die in hun pauzes een fysieke activiteit doen, een verbeterde concentratie en stemming hebben, wat allebei de productiviteit zou kunnen verbeteren. Van fysieke activiteit en een hogere fysieke fitheid is zelfs aangetoond dat het veel delen van de hersenfunctie, inclusief concentratie, ten goede komen bij mensen van 65 jaar en ouder.

Over waarom fysieke activiteit onze concentratie precies verbetert, is nog niet heel veel informatie. Het kan zijn dat het bijvoorbeeld ligt aan bepaalde psychologische mechanismen, zoals een alerter gevoel en een beter humeur na lichamelijke activiteit, die de concentratie verbeteren. Ook kan het liggen aan een verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen en veranderingen in de delen van de hersenen die tijdens en na inspanning worden geactiveerd.

Wat voor soort fysieke activiteit iemand doet maakt niet heel veel uit voor de concentratie. Echter is het belangrijk om geen extreem zware sporten te doen die uitputtend zijn, want dat is volgens onderzoeken juist weer slecht voor de concentratie. Je bent dan namelijk uitgeput en dan is het moeilijker om je te concentreren. Een stukje wandelen, hardlopen of fietsen is daarentegen niet te uitputtend en perfect voor degene die zijn of haar concentratie even compleet kwijt is.

(Foto: Pixabay/Pexels)

Lees meer over:
Gedrag Gezondheid

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Blog | Mijn psychotherapeute zei dat ik een knop zou vinden, dat is aardig gelukt

Ik weet nog goed dat ik, van 1984, ergens begin twintig eens per week bij mijn psychologe kwam en dat ik het probleem had dat...

Video | Alexander Lowen over de kracht van het lichaam in de psychotherapie

Mooi interview met Alexander Lowen die helaas niet in zijn geheel op YouTube staat. De leerling van Wilhelm Reich en founder...

Wat als je een narcist ontmoet? 'Doe wat nodig is en ga weer weg'

Omgaan met narcistische personen kan uitdagend zijn, maar de beste aanpak is vaak om ze vroeg te herkennen en afstand te neme...

Blog | Alice Miller hakt ook in het boek Eva's ontwaken tegen de Zwarte Pedagogiek in

Ik ben aan een nieuw boek van Alice Miller begonnen. Het boek heet Eva's ontwaken en gaat over de opheffing van emotionele bl...

Psychiater Marc van Steenkiste: 'Wij worden geboren in totale afhankelijkheid'

Psychiater Marc van Steenkiste was aanwezig in de podcast van De Nieuwe Wereld. Hij sprak onder andere over complexe trauma,...

Lees meer