Vorige week bespraken we op InDeSpiegel al waarom je eetpatroon afstemmen op de verschillende seizoenen een verantwoorde keus is. Vandaag kijken we naar de gezondheidsvoordelen hiervan. Er is een reden waarom sommige fruit- en groentesoorten van oorsprong alleen in een bepaald seizoen verkrijgbaar waren en op die getijden massaal werden gegeten.
Tegenwoordig kan je het hele jaar aardbeien eten, wat natuurlijk heel bijzonder is aangezien het een typische zomerfruit is. Vaak wordt dit soort fruit van alle uithoeken in de wereld naar ons kikkerlandje geïmporteerd. De aardbeien in de winter hebben hierdoor een gigantische ecologische voetafdruk.
Des te duurzamer dus om aardbeien alleen te eten in het voorjaar en de zomer, maar naast deze duurzame overweging speelt ook nog een andere factor mee om je eetpatroon aan te passen aan de seizoenen: sommige fruit- en groentesoorten bevatten meer vitaminen in hun 'oorspronkelijke' seizoen of geven net die ene boost aan je immuunsysteem in een bepaald jaargetij.
Ritucharya of 'seizoensbewust eten' is een Indiase traditie - die al eeuwenlang wordt toegepast - waarbij mensen bewust hun eetpatroon afstemmen op wat de natuur hen aanbiedt. Zij eten, ook vandaag de dag nog, alleen maar seizoensgroenten en fruit. Bepaalde seizoenen brengen bewust bepaalde groenten en fruit voort, dit om ons immuunsysteem een boost te geven. De wetenschap lijkt deze eetmethode te steunen.
Bepaalde groenten en fruit, die dus alleen natuurlijk verkrijgbaar zijn in een bepaalde tijd van het jaar, verschillen enorm qua vitaminewaarden en soorten. In de winter heeft je lichaam meer behoefte aan een bepaald soort vitamine dan in de zomer. De seizoensgebonden fruit en groenten leveren deze benodigde vitaminen.
Een goed voorbeeld is de broccoli. Van oorsprong is broccoli een groente die geoogst wordt in herfst, uit onderzoek blijkt ook dat de concentratie van vitamine C in broccoli in de herfst ook vele malen hoger is dan in andere tijden van het jaar. Het beste moment om lekker veel broccoli te eten is dus ook eigenlijk de herfst!
Wanneer voedsel buiten het seizoen wordt verbouwd kunnen ze hun natuurlijke groei- en rijpingsritme niet volgen. Om ervoor te zorgen dat bepaalde soorten fruit en groenten het hele jaar door beschikbaar zijn, worden na de oogst behandelingen, ook wel rijpingsmiddelen genoemd, gebruikt. Deze omvatten chemicaliën, gassen en warmteprocessen. Sommige producten zijn ook bedekt met een eetbare film om ze te beschermen.
Het is dus zeker aan te raden om je eetpatroon af te stemmen op de verschillende seizoenen. Naast dat het een enorm duurzame en klimaatvriendelijke keuze is brengt het ook tal van gezondheidsvoordelen met zich mee. Het is daarom zeker de moeite waard om eens kritisch naar je eigen eetpatroon te kijken en te overwegen om wat meer 'seizoensvriendelijk' te eten. Op de lange termijn zal je lichaam hier ook alleen maar blij mee zijn. (Foto: silviarita/Pixabay)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties