Jonge kinderen die regelmatig door elkaar worden geschud of waar veel tegen geschreeuwd wordt, hebben als zij volwassen zijn een kleinere prefrontale cortex en amygdala. Dat blijkt uit Canadees onderzoek. De resultaten zijn terug te lezen in het blad Development and Psychopathology schrijft Scientas.nl.
Het onderzoek
Voor het onderzoek werden een groep kinderen een aantal jaar opeenvolgend gevoeld. Tussen hun tweede en negende levensjaar werden de kinderen elk jaar onderzocht. Tijdens die jaarlijkse ‘check ups’ werd er gekeken naar hoe angstig te kinderen waren en wat voor soort opvoedstijl de ouders hadden.
Nadat die gegevens bekend waren, werden de kinderen in twee groepen verdeeld op basis van hun angstniveau en de opvoedstijl van de ouders. De twee groepen die hieruit ontstonden waren: een groep van de kinderen werd hardhandig opgevoed. ‘Hardhandig’ betekent in deze omgeving kinderen fysieke straffen kregen en waar veel tegen geschreeuwd worden. De andere groep waren de kinderen die vrijwel niet in aanmerking kwamen met een hardhandige opgevoed stijl.
Vervolgonderzoek
Vervolgens werd het onderzoek vanaf het twaalfde levensjaar weer opgepakt. De kinderen werden toen elk jaar tussen hun twaalfde en zestiende levensjaar opnieuw onderzocht. Hierbij werd weer gekeken naar hoe angstig ze waren, maar daarnaast werden er ook MRI-scans van hun hersenen gemaakt.
Uit die beide onderzoeken bleek dat de kinderen die hardhandig werden opgevoed, een kleinere prefrontale cortex en amygdala hebben. Deze twee hersenonderdelen zijn belangrijk voor het reguleren van emoties en de opkomst van eventuele angst en depressie klachten. Onderzoeker Sabrina Suffren was verrast door de uitkomsten, vertelt ze tegen Scientas.nl, want ze had niet verwacht dat er zulke grote gevolgen zouden zijn van hardhandig opvoeden.
Lees ook
Ernstige mishandelingen
Er was al de kennis dat de prefrontale cortex en amygdala aangetast zou worden bij kinderen die (ernstig) mishandeld werden. Maar dat dezelfde hersengebieden ook al aangetast zouden worden bij ‘enkel’ een hardhandige opvoeding, was nog niet bekend. Maar het is wel logisch te verklaren volgens Suffren. ‘De hersenontwikkeling kan gehinderd worden door wat kinderen meemaken. Dat is zeker het geval tijdens perioden waarin het brein zich heel snel ontwikkelt en kwetsbaar is. Stress en trauma kunnen bijvoorbeeld de omvang van bepaalde hersengebieden beïnvloeden. Kleinere hersengebieden zijn daarbij zeer waarschijnlijk het resultaat van afgestorven neuronen.’
Toekomst
Dit onderzoek laat al veel nieuwe ontdekkingen zien, maar de onderzoekers willen nog verder. Want wat betekent dit precies voor die kinderen en hoe gaat hun verleden hen beïnvloeden in de toekomst? Om daar meer duidelijkheid over te krijgen, worden de kinderen uit dit onderzoek ook de komende jaren gevolgd. (Foto: Pexels/Pixabay)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties