Invloed van alcohol op het hart gevonden bij jonge feestgangers daags na drinken

| door Sjoerd Valkering

Nieuw onderzoek kijkt steeds kritischer naar de negatieve effecten van alcohol op het lichaam en de gezondheid. Dit is geen verrassing, aangezien alcohol een van de sterkste celtoxinen is die er bestaan. Een recente studie van artsen van het LMU Universitair Ziekenhuis onderzocht het effect van veel drinken in een korte periode op het hart bij gezonde jonge mensen. De bevindingen van de MunichBREW II-studie, gepubliceerd in het European Heart Journal, laten zien dat overmatig alcoholgebruik bij een aanzienlijk aantal gevallen tot klinisch relevante hartritmestoornissen kan leiden.

Het team van de afdeling Cardiologie van het LMU Universitair Ziekenhuis begon eerder met het MunichBREW I-onderzoek tijdens het Oktoberfest van 2015. Toen onderzochten ze de relatie tussen overmatig alcoholgebruik en hartritmestoornissen, maar alleen via momentopnames van elektrocardiogrammen (ECG). Nu wilden de wetenschappers een gedetailleerder beeld krijgen en besloten ze opnieuw met mobiele ECG-apparatuur op pad te gaan.

Voor de MunichBREW II-studie bezochten de onderzoekers verschillende kleine feesten waar verwacht werd dat veel jonge deelnemers een alcoholpromillage (BAC) van minstens 1,2 gram per kilogram zouden bereiken. Dit onderzoek is de grootste studie ter wereld die de acute effecten van alcoholconsumptie en ECG-veranderingen gedurende meerdere dagen onderzoekt. Het doel was om de impact van veel drinken in een korte periode op het hartritme nauwkeuriger te meten.

De data van het onderzoek

In totaal evalueerden de onderzoekers de data van meer dan 200 feestgangers, van wie sommigen een BAC van wel 2,5 gram per kilogram bereikten. De ECG-apparaten registreerden de hartritmes van de deelnemers gedurende 48 uur, waarbij de gegevens werden onderverdeeld in vier perioden: de basislijn, de drinkperiode, de herstelperiode en twee controlemomenten 24 uur na de drink- en herstelperioden. Alcoholopname werd gemeten door het BAC-niveau tijdens de drinkperiode.

Tijdens de studie werd gekeken naar verschillende hartmetingen, zoals hartslag, hartritmevariabiliteit, boezemfibrilleren en andere vormen van hartritmestoornissen. Ondanks het feestelijke karakter van de bijeenkomsten, bleef de kwaliteit van de ECG-gegevens hoog. Uit de resultaten bleek dat bij meer dan vijf procent van de verder gezonde deelnemers klinisch relevante aritmieën werden gedetecteerd, vooral tijdens de herstelperiode.

Alcoholgebruik leidde tot een versnelde hartslag van meer dan 100 slagen per minuut tijdens de drinkperiode. Het onderzoek toont aan dat alcohol de autonome regulatieprocessen van het hart diepgaand kan beïnvloeden. Dit onderzoek bevestigt opnieuw de negatieve effecten van overmatig alcoholgebruik op de gezondheid van het hart. Echter, de lange termijn effecten van alcoholgerelateerde hartritmestoornissen op de gezondheid van het hart blijven onderwerp van verder onderzoek.

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen