Gemiddeld besteden mensen meer dan drie uur per dag aan hun smartphone. Nieuw onderzoek suggereert dat het verminderen van dit gebruik met slechts één uur per dag zowel de geestelijke gezondheid als de werktevredenheid kan verbeteren. Minder smartphonegebruik kan leiden tot meer geluk en motivatie op het werk, wat aantrekkelijk is voor werkgevers die de productiviteit willen verhogen.
Het onderzoek verdeelde deelnemers uit verschillende beroepen in vier groepen: één groep verminderde hun persoonlijke smartphonegebruik met één uur per dag, een andere groep verhoogde hun fysieke activiteit met 30 minuten per dag, een derde groep combineerde beide interventies, terwijl een controlegroep geen veranderingen aanbracht in hun routine. Alle deelnemers vulden vragenlijsten in vóór, direct na, en twee weken na de interventies.
Resultaten onderzoek
De resultaten toonden aan dat zowel de smartphonegroep als de combinatiegroep aanzienlijke verbeteringen lieten zien in werktevredenheid, motivatie, werk-privébalans en geestelijke gezondheid. Ook was er een afname te zien in gevoelens van werkoverbelasting en problematisch smartphonegebruik.
Alle interventies, inclusief fysieke activiteit, leidden tot een vermindering van depressieve symptomen en een groter gevoel van controle bij de deelnemers. 'Een bewuste en gecontroleerde vermindering van niet-werkgerelateerd schermtijd, in combinatie met meer fysieke activiteit, kan de werktevredenheid en geestelijke gezondheid van werknemers verbeteren,' aldus onderzoeker Julia Brailovskaia.
Het onderzoek suggereert dat deze aanpak traditionele trainingsprogramma's kan aanvullen, of zelfs kan dienen als een kosteneffectief, laagdrempelig alternatief om zowel de werktevredenheid als het welzijn te verbeteren.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties