Door de coronacrisis ervaren mensen meer stress en dat uit zich op verschillende manieren: meer eten, meer slapen, minder blij én meer roken. Uit het onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat rokers meer zijn gaan roken in de crisis en de grootste reden die zij hiervoor gaven was stress. ‘Tijdens de eerste golf gaven rokers aan vooral uit verveling meer te zijn gaan roken, nu zien we dat stress een belangrijke factor is’, stelt het Trimbos Instituut.
Hoewel het aantal nieuwe mensen die gaan roken aan het dalen is, gaan de mensen die al roken alleen maar meer roken. Het Trimbos Instituut heeft het onderzoek verspreid over drie verschillende maanden: mei, augustus en december. Tijdens de derde meting in december geeft 24 procent van de mensen die roken aan door de coronacrisis meer te zijn gaan roken, terwijl 16 procent aangeeft minder te zijn gaan roken.
In het onderzoek geven respondenten aan dat ze bijvoorbeeld vroeger enkel op feestjes rookten, maar nu dagelijks, omdat de stress van alles thuis balanceren te veel wordt. Ook het sociale isolement zorgt er bij sommigen voor dat ze meer gaan roken: ‘Ik ervaar meer spanning omdat ik weinig tot geen mensen meer ontmoet. Ik mis hierdoor positieve impulsen die gesprekjes vaak brengen. Ik ontsnap dan aan het hier en nu door een sigaret te roken’, schrijft een respondent.
Roker extra kwetsbaar voor corona
Maar toch zijn er ook mensen gestopt met roken en ook dat heeft te maken met de coronacrisis. Het Trimbos Instituut stelde aan een aantal gestopte rokers de vraag waarom zij gestopt zijn. Daaruit bleek dat de meesten gestopt waren door zorgen over hun eigen gezondheid, de prijs van sigaretten en omdat zij graag een beter voorbeeld willen zijn voor hun kinderen.
Esther Croes, arts-epidemioloog bij het Trimbos Instituut, stelt dat dit geen verrassende ontwikkeling is: ‘Het is begrijpelijk dat mensen die roken zich zorgen maken over hun eigen gezondheid. Rokers hebben een minder goede afweer in hun longen. Daarom zijn rokers over het algemeen gevoeliger voor virusinfecties en waarschijnlijk ook voor het coronavirus. Eenmaal besmet lopen zij ook nog eens een groter risico om ernstig ziek te worden.’
Hoewel het positief is dat er minder mensen gaan roken, ligt het aandeel rokers, overmatige en zware drinkers, en mensen met overgewicht en obesitas in 2020 nog ver boven de doelen die in het Nationaal Preventieakkoord voor 2040 zijn gesteld. Het onderzoek van Het Trimbos Instituut is dan ook niet het laatste onderzoek naar onder andere roken in de coronacrisis en er zullen in de komende maanden nog meer onderzoeken volgen.
(Foto: Pexels/Irina Iriser)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties