Een nieuwe studie toont aan dat het luisteren naar natuurlijke geluiden stress en angst vermindert, maar dat het toevoegen van verkeersgeluiden dit positieve effect tenietdoet. Dit onderzoek, gepubliceerd op 27 november 2024 in het open-access tijdschrift PLOS ONE, werd uitgevoerd door Paul Lintott van de University of the West of England, VK, en Lia Gilmour van de Bat Conservation Trust, VK.
Bestaand onderzoek heeft al aangetoond dat natuurlijke geluiden, zoals vogelgezang, kunnen bijdragen aan het verlagen van bloeddruk, hartslag en ademhalingsfrequentie, evenals zelfgerapporteerde stress en angst. Tegelijkertijd zijn er aanwijzingen dat door mensen veroorzaakte geluidslandschappen, zoals verkeer en vliegtuiggeluid, een negatieve invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen.
Details studie
In de nieuwe studie luisterden 68 studentvrijwilligers naar drie verschillende geluidslandschappen van elk drie minuten: een natuurlijke geluidsopname bij zonsopgang in West Sussex, VK, dezelfde opname gecombineerd met verkeersgeluiden van 32 km/u, en dezelfde opname met verkeersgeluiden van 64 km/u.
Uit de resultaten bleek dat het luisteren naar een natuurlijk geluidslandschap de stress- en angstniveaus significant verlaagde en de stemming verbeterde na een stressvolle ervaring. Echter, het positieve effect op de stemming was minder sterk wanneer er verkeersgeluiden aan het natuurlijke landschap werden toegevoegd.
Het natuurlijk geluidslandschap zonder verkeersgeluiden was geassocieerd met de laagste stress- en angstniveaus, terwijl de hoogste niveaus werden gerapporteerd bij het landschap met 64 km/u verkeersgeluiden. Dit toont aan dat verkeersgeluiden het welzijn negatief kunnen beïnvloeden door de voordelen van natuurlijke geluiden te maskeren.
Verlagen snelheid in steden
De onderzoekers concluderen dat het verlagen van de snelheid in stedelijke gebieden niet alleen de verkeersveiligheid kan verbeteren, maar ook de positieve impact van natuurlijke geluidslandschappen op de gezondheid en het welzijn van mensen kan versterken. "Het luisteren naar natuurlijke geluidslandschappen kan stress en angst verminderen, maar door mensen veroorzaakte geluiden zoals verkeerslawaai kunnen dit effect verstoren," aldus de auteurs.
30 km/u in Amsterdam
Onlangs zijn in Amsterdam veel wegen in de stad van 50 km/u naar 30 km/u gegaan. Volgens deze studie moet dit een gunstig effect geven voor de bewoners zodat zij over het algemeen minder stress en angst zouden ervaren in de toekomst.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties