De recentelijke droogte en hittegolven sinds 2014 in Europa zijn het ergst sinds 2000 jaar. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek waarbij men heeft gekeken naar de ringen van bomen tot terug in het Romeinse Rijk. De globale opwarming van de aarde is volgens wetenschappers de grootste oorzaak van de droogte en de hittegolven.
De warmte en droogte zorgt ervoor dat mensen eerder dood gaan, dat oogsten verloren gaan en het staat aan de basis van bosbranden. Klimaatwetenschappers voorspellen dat er in de toekomst nog meer droogte en hittegolven aan zullen komen. 'We zijn allemaal bewust van de exceptionele hete en droge zomers die we de afgelopen jaren hebben gekregen', zegt professor Ulf Büntgen, die de studie leidde, van de Cambridge University. 'Onze resultaten laten zien dat wat we meemaken buitengewoon is. Deze serie van 2014 is ongekend in de afgelopen 2000 jaar.'
De beschikbare data voor het onderzoek is gestopt in 2018, maar 2019 en 2020 waren ook warme en hete zomers. De droogte wordt volgens de onderzoekers veroorzaakt door de veranderde straalstroom en de circulatie van de lucht over het land. Dit zou dan weer veroorzaakt worden door klimaatverandering. 'Klimaatverandering betekent dat extreme condities vaker zullen voorkomen. Dit zou verwoestend kunnen zijn voor landbouw, ecosystemen en samenlevingen in zijn geheel', aldus Büntgen tegen The Guardian.
In het onderzoek werden 147 levende eiken van de vorige eeuw gebruikt om data te verzamelen. De eeuwen daarvoor zijn geanalyseerd door hout van kerken te bestuderen. De Middeleeuwen konden bekeken worden door eik van rivierbeddingen of grindbedden te gebruiken. De Romeinse tijd is geanalyseerd door hout van putten te bestuderen. (foto: Paarden in Tuscia, Wiki Commons/Albarubescens)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties