Microben plus zonne-energie kunnen duurzamere voedselproductie worden

Microben plus zonne-energie kunnen duurzamere voedselproductie worden

Microben (micro-organismen) die middels zonne-energie worden gevoed en uiteindelijk voedsel worden. Dit zou volgens wetenschappers van de Molecular Plant Physiology uit Potsdam in Duitsland weleens een duurzamere oplossing zijn dat de traditionele landbouw, wat tot broeikasgassen leidt en tot afvalwatervervuiling.

Het concept gebruikt zonne-energie van zonnepanelen en koolstofdioxide om zo microben te voeden. In een bioreactor worden deze microben vervolgens omgezet tot droge eiwitpoeders. Dit proces maakt volgens wetenschappers op een erg efficiënte manier gebruik van land, water en meststoffen. Het kan ook overal gebruikt worden, in landen die veel en weinig zon hebben.

Microben worden nu al gebruikt om bijvoorbeeld brood, yoghurt en bier te produceren. Er is nog wel kritiek op de methode. Volgens sommige wetenschappers leveren de droge eiwitpoeders niet genoeg voedingswaarde. Dorian Leger, die het onderzoek leidde, hoopt dat de consumentmarkt de methode op korte termijn gaat omarmen en sluit dit ook niet uit. Soms duurt het lang tot methoden die in de wetenschap zijn ontwikkeld op de markt komt, maar voor dit systeem verwacht Leger geen lang traject.

Het team maakten in het onderzoek sojabonen, aangezien die gerelateerd zijn aan ontbossing in onder ander Brazilië. Er worden momenteel al producten op de markt gebracht dit gemaakt zijn van microben, maar daar in die processen zijn bijvoorbeeld nog suikers nodig van andere gewassen, elektriciteit om het proces aan de gang te brengen of methaan van fossiele brandstoffen.

Lees meer over:
natuur Gezondheid Voeding

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Blog | Waarom koos Timmermans niet voor zijn lichaam maar voor zijn carrière?

Frans Timmermans maakte onlangs in De Telegraaf bekend dat hij te dik is geworden mede omdat hij stress kreeg van zijn werk....

Waarom Frans Timmersmans maar bleef eten en uiteindelijk te dik werd

Frans Timmermans heeft onlangs een gastric bypass-operatie ondergaan. De voorman van GL/PvdA heeft dit gedaan om de strijd me...

Studie: Gebruik van cannabis tijdens zwangerschap verhoogt kans op opioïden-gebruik baby

Recente studies tonen aan dat cannabisgebruik tijdens de zwangerschap, vaak ingezet tegen ochtendmisselijkheid, rugpijn of an...

Geadopteerde Kohinoor is op haar 49e nog steeds 'op zoek naar een moeder'

Kohinoor Samsom werd toen ze vier maanden oud was door haar moeder afgestaan aan een weeshuis in Bangladesh en daarna geadopt...

Nieuwe grote studie: Getrouwd zijn verkleint de kans op depressie

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat getrouwd zijn kan fungeren als een beschermende factor tegen depressie. Depressie is e...

Lees meer