Temperatuurstijging niet het enige probleem voor Groot Barrièrerif

Temperatuurstijging niet het enige probleem voor Groot Barrièrerif

Door klimaatverandering is de helft van het koraal van Groot Barrièrerif sinds 1995 verdwenen. Zo melden onderzoekers deze week. Alle soorten koraal zijn met 50 procent afgenomen. Met name de vertakte en tafelvormige koralen zijn het haasje geweest.

'Er is geen tijd te verliezen, we moeten de uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk verminderen', melden onderzoekers. 'We verwachten dat de daling door zal zetten. De enige effectieve manier om er iets aan te doen is wereldwijde actie tegen broeikasgassen. Als de temperatuur op aarde met nog 3 tot 4 graden stijgt, zal het rif onherkenbaar zijn.'

Met name het noordelijkste gedeelte van de Groot Barrièrerif heeft veel koraal verloren. Op sommige plekken is het koraal daar met 98 procent afgenomen. Op het zuidelijke gedeelte gaat het langzamer, daar is het soms met een kwart afgenomen. In 2016 en 2017 is het meeste koraal verloren gegaan.

Volgens marien ecoloog Han Lindeboom, emeritus hoogleraar aan de Wageningen Universiteit, is het klimaat niet de enige boosdoener. 'Het is wel het meest acute probleem', zegt hij in een interview met NRC. Maar er zijn andere problemen.

Andere bedreigers Groot Barrièrerif

Het overgrote deel van de kooldioxide die wordt uitgestoten bij het gebruik van fossiele brandstoffen verdwijnt in de oceaan en dat leidt tot verzuring van de oceaan. Dit zorgt ervoor dat het kalk van het koraal oplost en dat poliepen geen skeletten meer kunnen bouwen.

Een ander probleem is de vervuiling van het land. Er komen stikstoffen en fosfaten in het water terecht. Die zorgen op hun beurt weer voor algen, maar andere algen dan normaliter in de koralen leven. Deze algen maken zich vast aan het koraal, waardoor ze te weinig licht krijgen en afsterven.

Ook kan er slib in het water terecht komen en kunnen scherpen voor schade aan het koraal zorgen. Met name grote schepen die steenkool vervoeren beschadigen het koraal met regelmaat.

Oplossingen

Het effectiefst om het koraal te behouden is om de klimaatverandering tegen te gaan, stelt ecoloog Lindeboom. Maar dan moet Australië wel aan de slag om het Groot Barrièrerif te behouden. 'Bij 3,5 graden is het echt over', schetst hij een zwart scenario.

Een andere optie is om kunstmatig koraal toe te voegen. Dit bevindt zich echter nog in een pril stadium en wordt nu mee getest bij het Caribische eiland Saba. Het doel hiervan is dat er echt koraal gaat groeien op het kunstmatige koraal. Of dit gaat lukken is echter nog allerminst zeker. (foto: Dmitry Brant/Wiki Commons)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Geadopteerde Kohinoor is op haar 49e nog steeds 'op zoek naar een moeder'

Kohinoor Samsom werd toen ze vier maanden oud was door haar moeder afgestaan aan een weeshuis in Bangladesh en daarna geadopt...

Nieuwe grote studie: Getrouwd zijn verkleint de kans op depressie

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat getrouwd zijn kan fungeren als een beschermende factor tegen depressie. Depressie is e...

Hoogleraar oneens met dat mentale problemen onder jongeren toenemen

Hoogleraar gedragswetenschappen aan de UvA, Levi van Dam, beweert dat het aantal mentale problemen bij kinderen helemaal niet...

Blog | in hoeverre zet jij jezelf onder druk?

Een eigenschap van neuroten kan zijn dat ze dingen te veel met hun hoofd doen. Als je te veel leeft vanuit je cognitie, dan l...

Alexander Lowen over de werking van het lot, het is niet allemaal toeval

Soms zeggen mensen weleens 'dat is iemands lot'. Maar wat is dat nu precies? En hoe werkt dat? Alexander Lowen gaat er in 'Le...

Lees meer