Temperatuurstijging niet het enige probleem voor Groot Barrièrerif

Temperatuurstijging niet het enige probleem voor Groot Barrièrerif

Door klimaatverandering is de helft van het koraal van Groot Barrièrerif sinds 1995 verdwenen. Zo melden onderzoekers deze week. Alle soorten koraal zijn met 50 procent afgenomen. Met name de vertakte en tafelvormige koralen zijn het haasje geweest.

'Er is geen tijd te verliezen, we moeten de uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk verminderen', melden onderzoekers. 'We verwachten dat de daling door zal zetten. De enige effectieve manier om er iets aan te doen is wereldwijde actie tegen broeikasgassen. Als de temperatuur op aarde met nog 3 tot 4 graden stijgt, zal het rif onherkenbaar zijn.'

Met name het noordelijkste gedeelte van de Groot Barrièrerif heeft veel koraal verloren. Op sommige plekken is het koraal daar met 98 procent afgenomen. Op het zuidelijke gedeelte gaat het langzamer, daar is het soms met een kwart afgenomen. In 2016 en 2017 is het meeste koraal verloren gegaan.

Volgens marien ecoloog Han Lindeboom, emeritus hoogleraar aan de Wageningen Universiteit, is het klimaat niet de enige boosdoener. 'Het is wel het meest acute probleem', zegt hij in een interview met NRC. Maar er zijn andere problemen.

Andere bedreigers Groot Barrièrerif

Het overgrote deel van de kooldioxide die wordt uitgestoten bij het gebruik van fossiele brandstoffen verdwijnt in de oceaan en dat leidt tot verzuring van de oceaan. Dit zorgt ervoor dat het kalk van het koraal oplost en dat poliepen geen skeletten meer kunnen bouwen.

Een ander probleem is de vervuiling van het land. Er komen stikstoffen en fosfaten in het water terecht. Die zorgen op hun beurt weer voor algen, maar andere algen dan normaliter in de koralen leven. Deze algen maken zich vast aan het koraal, waardoor ze te weinig licht krijgen en afsterven.

Ook kan er slib in het water terecht komen en kunnen scherpen voor schade aan het koraal zorgen. Met name grote schepen die steenkool vervoeren beschadigen het koraal met regelmaat.

Oplossingen

Het effectiefst om het koraal te behouden is om de klimaatverandering tegen te gaan, stelt ecoloog Lindeboom. Maar dan moet Australië wel aan de slag om het Groot Barrièrerif te behouden. 'Bij 3,5 graden is het echt over', schetst hij een zwart scenario.

Een andere optie is om kunstmatig koraal toe te voegen. Dit bevindt zich echter nog in een pril stadium en wordt nu mee getest bij het Caribische eiland Saba. Het doel hiervan is dat er echt koraal gaat groeien op het kunstmatige koraal. Of dit gaat lukken is echter nog allerminst zeker. (foto: Dmitry Brant/Wiki Commons)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Video | TED-talk van Dr. Melilo over de linker en rechter-hersenhelft

In deze video zie je de TED Talk die Dr. Robert Melilo heeft gehouden over de verschillen tussen de linker- en de rechterhers...

Blog | Ik mis nog vaak een ego-gevoel, maar ja het heeft ook voordelen

Op sommige momenten in mijn leven heb ik 'te veel ego' gehad. Dan gaat het om het 'zijn' van iemand waar je te veel aan vast...

Meerdere studies wijzen op verband tussen kwaliteit relatie en gezondere slaap

Gary Wenk van PsychologyToday.com analyseerde verschillende studies over de kwaliteit van de relatie en de mate van slaap en...

'Als je de disbalans niet oplost in de hersenen, kom je niet van de primitieve reflexen af'

Jan Bommerez zei onlangs dat hij bezig is zich te verdiepen in primitieve reflexen. Deze zouden bij veel mensen met problemen...

Wat wordt er bedoeld met de spiritual bypass?

Een spiritual bypass verwijst naar het gebruik van spirituele overtuigingen of praktijken als een manier om persoonlijke prob...

Lees meer