Het Trimbos-instituut heeft een verontrustend rapport gepubliceerd waarin staat dat er in Nederland naar schatting 900.000 kinderen zijn die opgroeien bij ouders met verslaving of psychische problemen. Dit vertegenwoordigt ruim een kwart (27,9%) van alle thuiswonende kinderen. Tien jaar geleden waren het er nog 577.000 volgens een schatting.
Deze cijfers zijn voornamelijk gebaseerd op de NEMESIS-3 studie, een uitgebreid landelijk onderzoek naar de psychische gezondheid van volwassen Nederlanders. Anouk de Gee, projectleider KOPP/KOV bij Trimbos, benadrukt tegen het NRC dat het genoemde cijfer waarschijnlijk een onderschatting is. Dit komt doordat niet alle categorieën van psychische stoornissen uit de DSM-5 in de NEMESIS-3 studie zijn opgenomen.
Makkelijk te meten stoornissen zijn meegenomen in het onderzoek, maar de lastiger te meten stoornissen niet. Stemmingsstoornissen, angststoornissen, ADHD en verslavingsstoornissen zijn gemeten, maar bijvoorbeeld geen persoonlijkheidsstoornissen, zoals borderline. En ook geen autisme, schizofrenie en eetstoornissen.
Kinderen moeten leren 'ontschuldigen'
De vraag die rest is hoe help je deze KOPP/KOV-kinderen die eigenlijk al één ACE in hun tas hebben? 'Kinderen hebben de neiging het op zichzelf te betrekken. Ze denken: ben ik niet lief genoeg geweest? Ze moeten leren dat de emoties en het gedrag van hun ouders niet veroorzaakt worden door hen', stelt De Gee.
Dit creëert een schuldgevoel bij de kinderen en dat blijft hun hele leven bij hen, ook als ze volwassen zijn. Overigens zijn de uitspraken van De Gee in lijn met wat Gabor Maté eerder zei en werd geciteerd op IndeSpiegel.nl. Maté, gespecialiseerd in jeugdtrauma's en ACE's, meldde dat kinderen eigenlijk 'narcisten zijn en alles op zichzelf betrekken'.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties