Je ouders hebben veel invloed gehad op hoe je vandaag de dag bent. Psycholoog Kaytee Gillis schrijft op PsychologyToday 15 voorbeelden die er op duiden dat je een (emotioneel) instabiele ouder hebt gehad. We geven hieronder acht voorbeelden en verwijzen vervolgens naar de website van PsychologyToday.com voor de rest.
1. Laag zelfbeeld
Veel 'overlevers' worstelen met gevoelens van waardeloosheid of ontoereikendheid door constante kritiek of emotionele verwaarlozing. Dit leidt vaak tot twijfels over hun eigen waarde en capaciteiten.
2. Isolatie
Opgroeien in een chaotische of gewelddadige omgeving kan een diep gevoel van isolement veroorzaken. Gebrek aan veiligheid en emotionele steun leidt tot wantrouwen in anderen en een gevoel van onbegrip. Ook kan je hierdoor verhoogde gevoelens van eenzaamheid hebben.
3. Depressie of emotionele verdoofdheid
Veel overlevers onderdrukken hun gevoelens om met trauma om te gaan, wat leidt tot een disconnectie van hun emoties. Ze voelen vaak dat hun ervaringen er niet toe doen, wat depressieve gevoelens versterkt. Ook hebben ze moeite met het uiten van gevoelens.
4. Gevoel van naderend onheil
Een alomtegenwoordig gevoel dat er iets ergs gaat gebeuren blijft vaak bestaan tot in de volwassenheid. Getraumatiseerde mensen melden dat ze continu op hun hoede zijn, alsof ze 'in de problemen komen'. Dit komt doordat hun amygdala actiever is en het zenuwstelsel vaker aan staat.
5. Emotionele ontregeling
Chronische stress en angst verstoren de ontwikkeling van gezonde emotionele reacties. Overlevers hebben moeite met het herkennen, verwerken en beheersen van emoties, wat leidt tot intense uitbarstingen of emotionele afsluiting.
6. Moeite met vertrouwen
Instabiliteit en verraad in de jeugd maken het moeilijk om later veilige, vertrouwensvolle relaties te vormen. Overlevers geloven vaak dat anderen onbetrouwbaar of onveilig zijn.
7. Perfectionisme
Perfectionisme wordt vaak gebruikt als een manier om controle en goedkeuring te zoeken. Het verlangen om foutloos te zijn, komt voort uit de angst voor afwijzing of kritiek die zij als kind ervoeren.
8. Schuldgevoelens en schaamte
Overlevers voelen zich vaak verantwoordelijk voor de (emotionele) mishandeling die ze hebben meegemaakt. Dit leidt tot diepgewortelde schuld- en schaamtegevoelens die hun relaties en mentale gezondheid beïnvloeden.
Benieuwd naar de andere punten? Bezoek dan de site van PsychologyToday.com. Al deze vormen die behoren tot complex trauma kunnen behandeld worden, maar daarvoor is wel veel inzet nodig en het is een kwestie van de lange adem. Of ze helemaal weggenomen kunnen worden, is zeer de vraag.
Lees het artikel op de mobiele website