Ik zit weleens op een dating app en dan verbaast het mij altijd hoe snel sommige mensen een gesprek beëindigen en daarnaast ook nog eens unmatchen. Vooral dat laatste vind ik erg interessant. Kijk, dat je niet verder met iemand wil praten OK, maar waarom moet je hem unmatchen?
Dat snap ik niet zo goed. Ik doe dat in ieder geval nooit, ik heb die behoefte ook nooit gevoeld. Eigenlijk is het hetzelfde als iemand blokken op Whatsapp. Al kan dat soms nog functioneel zijn als je echt met een stalker te maken hebt, maar op een datingapp zal je daar waarschijnlijk minder last van hebben.
Ik heb altijd het gevoel, en dat kan een projectie zijn, dat iemand dan boven me wil staan als ik word ge-unmatched. Dat diegene dan aan de andere kant van de app erg gefrustreerd is en denkt: 'Alweer een loser'. Of dat die na drie mislukte gesprekken denkt 'dat de hele app uit lutsers bestaat'. Die types zijn er ook. Is wel een knappe statistiek, als je dat kan concluderen.
Als we naar de PRI kijken van Ingeborg Bosch dan is één vorm van afweer valse macht. In deze afweer ben je cynisch, heb je het gevoel dat je boven anderen staat (valse macht), hoort emotionele chantage bij en maak je vaak ruzie en communiceer je doorgaans passief-agressief. De modus komt vooral naar boven als dingen je niet zinnen of als je emotioneel geraakt ben.
Wat ik nu zo fascinerend vind, is als je herkent dat iemand vaak met deze vorm van afweer komt, dat je zo goed kan voorspellen dat de volgende keer als diegene emotioneel in de problemen komt, hij of zij wéér zo zal gaan reageren. Net alsof het een grammofoonplaat is. Daarom zijn die afweermechanismen ook zo ontzettend nuttig om te bestuderen, omdat ze zo diep zitten ingebakken én omdat je anders je hele leven op dezelfde manier gaat reageren ergens op. Wil je dat?
Enfin, op dating-apps heb ik er geen last van als iemand mij unmatchet. Wel verbaast het me vaak. Ook gebeurt het weleens nadat iemand mij verkeerd begrepen heeft, maar dat kan je dan ook niet meer uitleggen ha-ha. Misschien maar zo min mogelijk op apps zitten, want in het echt rent iemand (doorgaans) niet meteen weg als je wat verkeerd zegt.
Sjoerd (1984) is ervaringsdeskundige, heeft 15 jaar ervaring 'op de sofa' en bestudeert in zijn vrije tijd psychologie en het boeddhisme. Ook yoga en meditatie zijn hem niet onbekend. Verder is hij online media ondernemer, www.valkeringmedia.nl, afgestudeerd Business Administration (WO) en fervent dierenliefhebber.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties